Кои са най-вълнуващите филми, които очакваме през 2023-та

Няколко емблематични продължения на класическите кино-хитове, сред които „Топ Гън: Маверик“, „Джурасик свят: Превъзходство“, „Черната пантера: Уаканда Завинаги“ и наскоро излезлият „Аватар: Пътят на водата“ са световните заглавия, с които ще запомним 2022-ра година.
 
Тези филми очаквано се превърнаха в боксофис хитове, които успяха да върнат зрителите в кината. Първенството държи "Топ Гън: Маверик", който до момента е спечелил близо 1.5 милиарда щатски долара в световен мащаб.  
 
И въпреки огромните приходи от билети, броят на публиката в залите все още е под нивата отпреди пандемията. Безспорен факт обаче е, че кино индустрията се съживи през изминалата година. 
 
Тенденцията ще продължи и през новата година, през която ни очакват още повече вълнуващи заглавия. Ето най-интересните от тях: 
 
„Tár“(„Тар“)
 
Актрисата Кейт Бланшет тръгва по пътя на поредния си Оскар за ролята на диригентката и композиторка Лидия Тар, достигнала до самия връх на своята професия. Преди обаче нещата да се променят, когато неочакван натиск започва да засяга живота и работата й. Филмът излиза по кината през януари.  
 
„The Whale“ („Китът“)
 
Брендън Фрейзър също е спряган за Оскар за невероятната си игра в една от най-необичайните и вълнуващи истории на годината. Той играе болезнено затлъстял преподавател, живеещ в малък апартамент, който отчаяно се опитва да възстанови връзката си с отчуждената си дъщеря. Филмът спечели признание на няколко филмови фестивала и се очаква да бъде сериозен претендент за награди. 
 
„Magic Mike's Last Dance“ („Професия: Стриптийзьор: Последният танц“)
 
Идва третата и последна част на „Професия: Стриптийзьор“ с Чанинг Тейтъм в главната роля. Първата част излезе през 2012 г., за да наелектризира публиката със силна доза секси танци и качествен хумор. Сега вече е време да си кажем сбогом с Магическия Майк.
 
„Пазителите на Галактиката vol.3“
 
Пазителите се завръщат, за да се опитат отново да ни защитят с мисия, която този път ще постави един от екипа под смъртоносна заплаха. Какво точно ще се случи, ще разберем през май. Към звездите Крис Прат, Зоуи Салдана, Карън Гилън, Брадли Купър, Вин Дизел, Пом Клементиеф и Дейв Баутиста се присъединява Уил Поутър, чийто герой Адам Уорлок беше загатнат за първи път в поредицата след надписите във Vol. 2.
 
"Джон Уик: 4"
 
Екшън поредицата на режисьора Чад Стахелски и актьора Киану Рийвс най-накрая излиза по кината през тази година, след двегодишно забавяне, причинено от пандемията. Не знаем много за филма, освен че бе загатнато, че може и да няма „щастлив край” за централния герой. Филмът излиза през март. 
 
„Fast X“ („Бързи и яростни 10“)
 
Тази 10-та и предпоследна част от франчайза „Бързи и яростни“ е описвана като един от най-скъпите филми, правени някога. Това предполага, че ни очакват още повече яростни преследвания и спукващи тъпанчето екшън сблъсъци, с участието на звездите Вин Дизел, Мишел Родригес и Джейсън Стейтъм. Филмът е заснет в Лондон, Рим и Лисабон и ще бъде представен през май.
 
„Killers of the Flower Moon“ 
 
Носителят на Оскар Мартин Скорсезе режисира носителите на Оскар Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро. Към звездния каст се присъединява и Брендън Фрейзър. Драмата проследява разследването на убийствата на редица богати хора в окръг Осейдж, Оклахома, през 20-ти век, след откриването на големи находища на петрол там.
 
„Indiana Jones and the Dial of Destiny“ („Индиана Джоунс и часовникът на съдбата“)
 
Със сигурност милиони фенове по целия свят ще отидат на кино, за да видят последното превъплъщение на Харисън Форд в ролята на д-р Индиана Джоунс. Очаква се Форд да предаде щафетата на преоткрития син на Инди, Мът, в чиято роля влиза актьорът Шая Лебьоф. Другите кинозвезди са Мадс Микълсън, Антонио Бандерас и Фийби Уолър-Бридж. 
 
„Mission: Impossible - Dead Reckoning“
 
Първата част на седмата серия от франчайза „Мисията невъзможна“ обещава обичайната силна доза от рискови каскади, повечето лично изпълнени от звездата Том Круз, някои от които са наистина спиращи дъха със своята сложност. Филмът излиза по кината на 14 юли. 
 
Barbie („Барби“)
 
Кинозвездите Марго Роби и Райън Гослинг влизат в ролите на Барби и Кен в първия игрален филм, посветен на емблематичните кукли. Филмът е обявен като романтична комедия, но подробностите за сюжета са доста оскъдни. Но каквато и да е историята, любопитството към тази лента е доста голямо. Премиерата е през юли. 
 
Oppenheimer („Опенхаймер“)
 
Най-новият епос на режисьора Кристофър Нолан е за историята на физика Робърт Опенхаймер, който е наричан „бащата на атомната бомба“. Опенхаймер е един от водещите членове на проекта „Манхатън“, който доведе до създаването на бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки. Килиан Мърфи влиза в образа на Опенхаймер, Емили Блънт играе съпругата му Кити. Очакваме филма по кината на 21 юли.
 
„Dune 2“
 
Първият филм „Дюн“ показа, че е доста амбициозен проект, който свърши по начин, по който не остана колебание, че ще има и втора част. Ето че тя не закъсня. Филмът на режисьора Денис Вилньов трябва да преразкаже историята на втората половина от оригиналния роман на автора Франк Хърбърт. Тимъти Шаламе се завръща като Пол Атридес, а Зендая като Чани. Новодошлите в актьорския състав включват Флорънс Пю в ролята на принцеса Ирулан, Остин Бътлър като Фейд-Раута и др. Лентата излиза в кината на 3 ноември. 
 
И още два вълнуващи филма се очакват в края на 2023-та - „Маестро“ и „Наполеон“.
 
Брадли Купър отново влиза в ролята на режисьор и изпълнител на главната роля в биографичния музикален филм за прочутия композитор и диригент на „Уестсайдска история“ Ленард Бърнстейн. Кери Мълиган е в ролята на Фелисити Монтеалегре, съпругата на Маестрото, а в актьорския състав са още Джеръми Стронг и Сара Силвърман.
 
85-годишният режисьор Ридли Скот няма умора и ще представи на публиката една грандиозна история в екранизацията „Наполеон“. Погледът на Скот за живота на императора минава през съпругата му Жозефин като лупа, през която да се видят добре чертите на един от най-противоречивите исторически герои. Ванеса Кърби играе Жозефин, а големият Хоакин Финикс влиза в ролята на Наполеон. Филмът все още няма премиерна дата, но се очаква към края на 2023-та година. 
 
Кристина Цветкова 

Свързани новини

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024

Друго си е работата в екип

25.04.2024

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024