Стара филмова травма е причината за болестта на Брус Уилис

Преди няколко месеца стана известно, че Брус Уилис е сериозно болен и се оттегля от киното.

Причината за това е заболяването афазия, която засяга когнитивните му способности - това означава, че актьорът все по-трудно говори и разбира речта.

Прожекторите угасват: Брус Уилис се оттегля от актьорството заради болестта си

Девет месеца по-късно негови близки съобщават, че положението му се влошава и потвърждават, че причината за болестта му е травма в главата, която екшън звездата е получил през 2003 г., снимайки филма на режисьора Антоан Фукуа "Плачът на слънцето".

Докато елитният "тюлен" А. К. Уотърс (Брус Уилис) спасява на снимачната площадка мисионерка в нигерийската джунгла от ужаса на гражданската война, експлозив от специалните ефекти го удря по челото.

Близо 20 г. след инцидента хора от тесния кръг на актьора потвърждават пред германското издание Filmstarts, че травмата е причинила афазията - увреждане на част от мозъка, свързана с говора и езиковите способности. Още преди години Уилис е проявил признаци на болестта, но те са останали незабелязани за широката публика.

Мозъчните промени се проявили видимо преди 5-6 години. "В началото не бе нещо обезпокояващо. Всички, които го познаваха, знаеха, че нещо не е наред, но не и диагнозата. Виждахме, че познавателните му способности са нарушени, но новината, че се оттегля от киното, ни порази", казва негов приятел. След премеждието Брус Уилис съди Revolution Studios и директора по специалните ефекти на филма Джоу Панкейк за предизвикване на “изключителна психическа, физическа и емоционална болка".

През 2005 г. делото приключва с извънсъдебно споразумение, но остава тайна как е компенсиран актьорът. До днес от компанията смятат обвиненията за глупост. Панкейк смята, че афазията от 20-годишна травма е невъзможна. Но авторитетни издания като в. "Ню Йорк таймс" цитират лекари, според които често след травмата минават много години, преди болестта да се прояви. "Пациентите може дълго да не покажат изменения, но след време изреченията им стават все по-къси и се стига до момент, в който им е трудно да се изразяват”, казва пред вестника проф. Шазам Хюсеин, шеф на Цереброваскуларната клиника в Кливланд, Охайо, пише "24 часа".

Същеврменно тази Коледа Брус Уилис получи най-големия подарък – разбра, че скоро ще става дядо за първи път. Най-голямата му дъщеря Румър, която споделя с бившата си съпруга Деми Мур, обяви, че е бременна с първото си дете от приятеля си Ричард Томас. Бъдещата майка публикува няколко черно-бели снимки в социалните мрежи, за да разкрие щастливата новина и да разкаже на целия свят, че известните ѝ родители съвсем скоро ще бъдат баба и дядо.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Rumer Glenn Willis (@rumerwillis)

 
 
Според източник, близък до семейството, Уилис няма търпение да посрещне внука си и да му се радва колкото може повече. Актьорът се радва на голямо семейство - той е в отлични отношения с бившата си съпруга Деми Мур и трите им дъщери. От сегашната си съпруга Ема Хеминг той има още две дъщери. Сега актьорът се наслаждава на работата от вкъщи и прекарва всяка свободна минута със семейството си.

Брус Уилис е една от най-големите легенди на Холивуд, снимал е над 100 филма, сред които "Умирай трудно", "Последният бойскаут", "Криминале", "Петият елемент", "Армагедон", "Шесто чувство", и мн.др. 

Свързани новини

Брус Уилис получи по-лоша диагноза

17.02.2023

Без "Златна малинка" за Брус Уилис

01.04.2022

Брус Уилис приключи с филмите

31.03.2022