Стивън Спилбърг триумфира на наградите "Златен глобус"

Американският режисьор Стивън Спилбърг получи наградата "Златен глобус" за най-добър драматичен филм и за режисура за "Семейство Фейбълман".
 
Лентата е съкровен разказ, който е вдъхновен от детството на режисьора. В нея главното действащо лице е момче, което мечтае да прави филми през 60-те години на миналия век, докато бракът на родителите му се разпада необратимо.

Стивън Спилбърг разказва за живота си в "Семейство Фейбълман"

Режисьорът Мартин Макдона получи "Златен глобус" за най-добра комедия и сценарий за "Баншите от Инишерин" - филм, разказващ за разпадналото се приятелство между двама мъже. С наградата на Колин Фарел за главна роля във филма, отличията за лентата стават три. Българската публика ще има възможността да гледа един от кинохитовете на годината от 3 февруари по екраните. 
 
"Домът на Дракона", "Начално училище Абът" и "Белият лотос" спечелиха телевизионните награди - съответно в категориите за телевизионна драма, телевизионна комедия и най-добър лимитиран сериал.
 
Колин Фарел ("Баншите от Инишерин") и Мишел Йео ( "Всичко навсякъде наведнъж") напълно очаквано спечелиха наградите за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова комедия. 
 
Актьорите Остин Бътлър и Кейт Бланшет също без изненада получиха награди "Златен глобус" за най-добри актьор и актриса във филмова драма. Бътлър бе отличен за играта си в "Елвис", а Бланшет за "Лидия Тар". Припомняме ви, че наградите "Златен глобус" са едни от най-сигурните предвестници на най-големите киноотличия - Оскарите.
 
Ето и останалите призьори: наградите за най-добър актьор и най-добра актриса в поддържаща роля в пълнометражен филм получиха съответно Джонатан Ки Куан за "Всичко навсякъде наведнъж" и Анджела Басет за "Черната пантера: Уаканда завинаги".
 
Най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна драма станаха съответно Кевин Костнър за "Йелоустоун" и Зендая за "Еуфория".
 
Отличията за главни роли в лимитиран сериал получиха съответно Еван Питърс за "Дамер - Чудовище: Историята на Джефри Дамер" и Аманда Сайфред за "Отпадане".
 
В категорията за тв комедиен сериал спечелиха Джеръми Алън Уайт за "Мечката" и Куинта Брънсън за "Начално училище Абът".
 
В категорията за най-добра анимация победител е "Пинокио" на Гийермо дел Торо. За най-добра чуждоезична лента бе обявен аржентинския филм "Аржентина 1985".
 
Наградата за най-добра филмова музика получи Джъстин Хъруиц за "Вавилон", а отличието за най-добра филмова песен отиде при "Naatu Naatu" от индийския филм "RRR".
 
Акцент в церемонията беше включването на украинския президент Володомир Зеленски. Във видео, представено от актьора и режисьор Шон Пен, украинският лидер изрази оптимизъм в битката срещу нашествието на Русия.
 
"Войната в Украйна не е свършила, но вълната се обръща и вече е ясно кой ще победи", каза Зеленски и добави, че все още "предстоят битки и сълзи". Зеленски изтъкна, че конфликтът "не бива да се възприема като нова световна война".
 
"Няма да има Трета световна война. Това не е трилогия", каза Зеленски. "Украйна ще спре руската агресия на нашата земя. Ще го направим заедно с целия свободен свят. И се надявам, че всички вие ще бъдете с нас в победния ден, в деня на нашата победа. Слава на Украйна!", каза президентът, предаде БТА. 

Свързани новини

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024