"Най-добра актриса": Яна Маринова с престижно отличие от международен фестивал

Яна Маринова спечели награда за "Най-добра актриса" в главна женска роля на международния филмов фестивал в Италия Castelli Romani. Признанието дойде за участието й в "Игра на доверие" на режисьора Мартин Макариев. Тя разделя отличието с хърватската актриса Джейн Александър за филма “Молитва за Юда” на италианския режисьор Massimo Paolucci.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Яна Маринова (@yanamarinovaofficial)

 

След прожекцията на българския филм "Игра на доверие", Яна Маринова получи аплодисменти и комплименти за филма от представителите на италианското жури, специалисти от филмовия бранш и официални гости, които определиха филма за едно от попаденията на фестивала. Гости от българското посолство посрещнаха лентата с бурни аплодисменти и подариха на актрисата българска традиционна кукла в носия.

"Изключително изненада съм за тази награда, понеже "Игра на доверие" не е типичен фестивален филм, а е насочен към зрителя. Не съм си и мечтала да получа подобна награда и то точно на фестивал в Италия, страната на великото кино и на великата красота. Благодаря от цялото си сърце на зрителите. Изключително съм благодарна за топлото посрещане от организаторите на Castelli Romani и за вниманието, което оказаха на филма ни. Щастлива съм и мотивирана, че Игра на доверие започна своя живот на международната сцена с отличие", сподели Яна Маринова.

Базирана на реална история, продукцията с елементи на трилър повдига завесата за насилието във всичките му форми и как то се отразява на съзнанието и бъдещето на майка и дъщеря, попаднали в среда на насилие. Тази актуална и болезнена, но важна за обществото ни, тема е пресъздадена от режисьора Мартин Макариев по интригуващ и силно въздействащ начин. В основата на филма стои една истинска игра на доверие, чрез която майка се стреми да предпази дъщеря си от дебнеща в миналото опасност. Филмът е продуциран от Яна Маринова за "Продуцентска Къща Спирит". Сценарият на "Игра на доверие" е на Борислав Захариев, а оператор е Андрей Андреев.

В главните роли са Яна Маринова, Пламен Манасиев, Луиза Григорова-Макариев, София Ласкин, Владимир Зомбори и Александър Димов. Участие взимат още Мария Каварджикова, Малин Кръстев, Христо Петков, Китодар Тодоров, Искра Донова, Александър Хаджиангелов, Яна Титова и др. Продукцията отваря темата за психическото и физическото насилие, често скрити зад маската на добрите намерения. Това е история за силната, уверена и смела жена, а зрителските отзиви са повече от емоционални и дълбоко искрени.

Третото издание на фестивала се проведе близо до италианската столица, в живописния град Aрича в музея "Palazzo Chigi Ariccia", построен още през 15-и век, а специални гости на фестивала бяха звездите на италианското кино Орнела Мути и Франко Неро. Франко също така спечели и наградата "Най-добър режисьор" за филма "Човекът, който проектира Бог".

Свързани новини

Кои са победителите на наградите БАФТА?

19.02.2024

И Марк Ръфало на Алеята на славата

15.02.2024

Сериал на HBO с българско участие

12.02.2024

Ако нарушиш правилата, ще си платиш

31.01.2024

Генезисът и началото на предстоящото

24.01.2024