Какво се договориха актьорите със студиата след 4 месеца стачни действия?

Профсъюзът на американските актьори постигна предварително споразумение с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), с което се слага край на 118-дневната стачка.

SAG-AFTRA - най-големият холивудски профсъюз, представляващ 160 000 филмови и телевизионни актьори, както и Гилдията на американските писатели (WGA), се присъедини към стачката на филмовите и телевизионни сценаристи на 14 юли. Към увеличаването на заплатите и гаранциите за изкуствен интелект, SAG-AFTRA призова за увеличаване на хонорарите и по-високи вноски в пенсионните и здравните планове на актьорите. Протестът на актьорите приключи официално в четвъртък. В Алианса на филмовите и телевизионните продуценти са доволни от постигането на предварителното споразумение и очакват с нетърпение индустрията да възобнови работата си.

Профсъюзът заяви, че сделката се оценява на повече от 1 млрд. долара. В комисията, договорила сделката, влизат имена като Били Портър, Дженифър Бийлс и Шарън Стоун. Сега вече студията няма да могат да използват образа и гласа на даден актьор за изкуствена симулация без неговото изрично одобрение, а заплащането ще е на нива, все едно актьорът действително участва в продукцията. Част от споразумението е и създаването на нов фонд за авансово плащане на актьорите за гледания на продукции с тяхно участие в стрийминг платформите, които придобиха огромна популярност.Стачката успя да постигне увеличение на възнаграждениятаот 7 процента, което влиза в сила незабавно, както и допълнително увеличение с още 7,5% през следващите 2 години. Последна стъпка в сагата с протеста е гласуването на договореностите от членовете на синдиката, което ще отнеме поне месец, но агенциите коментират, че Холивуд вече се връща към обичайния ритъм и повечето актьори няма да чакат окончателната ратификация, за да започнат да снимат.

Президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър написа в профила си в социалните мрежи: "Направихме го!" Тя благодари на членовете на асоциацията за това, че издържаха до постигането на тази историческа сделка.

Дънкан Крабтрий-Ирланд, водещият преговорите, каза пред Ройтерс, че при постигането на споразумението е имало сълзи, много усмивки и прегръдки.

''Тригодишният договор ще има дългосрочно значение за бъдещето на нашите членове в тази индустрия'', допълни той.

Стачните действия се отразиха на кино индустрия и забавиха работата по множество големи телевизионни предавания и филми.  Едни от най-очакваните премиери на "Дюн": Част втора" и "Фантастичната четворка" бяха забавени с няколко месеца, а "Отмъстителите: Династията Канг" и "Отмъстителите: Тайните войни“ бяха отложени с година. Засегнати са и екранизациите на анимациите на Disney – ''Моана'' и ''Лило и Стич'', както и поредицата ''Аватар'' на Джеймс Камерън и ''Падингтън в Перу''. Освен закъсненията на филмите, холивудските звезди не посещават и събития като премиери на филми, докато трае стачката, тъй като правилата на профсъюза им забраняват да работят, включително да промотират или рекламират проекти.

Актьорите Зак Ефрон, Джейми Лий Къртис, Манди Мур и Алек Болдуин приветстваха сделката с радост и поздравиха преговарящите за добре свършената работа през профилите в социалните си мрежи.

Носителката на "Оскар" Октавия Спенсър пък написа в социалните мрежи: "Кой друг танцува в момента??? Готови сме да работим, след като стачката приключи! Поздравления и благодарности на нашия комитет по преговорите!"

Въпреки успехът след 4 месеца стачки, представители на преговарящите обаче заявяват, че това споразумение "не е перфектно" и не всички искания са били постигнати. Актьорите вероятно ще се борят за останалото през 2026 г., когато предстоят нови преговори между синдикат и студиа.

Свързани новини

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024

Друго си е работата в екип

25.04.2024

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024