Мариела Куртева: "2054 дами у нас са станали дарители на яйцеклетки"

50 000 са двойките, които се нуждаят от ин витро процедура с донорска яйцеклетка у нас. Това е статистиката, която сподели Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство” в сутрешния блок на Радио FM+. 
 
 
"Преди години въпросът "Имаш ли дете” не съществуваше. Детето беше даденост, за чиято поява нямаше съмнение, но сега нещата са съвсем различни”, споделя тя. Именно по тази причина Радио FM+ и фондация "Майки за донорство” започват кампанията "Имаш ли дете”, която ще подари общи 7 ин витро процедури с донорски яйцеклетки. 5 от тях ще бъдат извършени от д-р Стаменов, една от д-р Ставрев и 1 от д-р Бойчев – лекари, заставащи зад каузата и подкрепящи я напълно безрезервно.
 
"Лекарите откликват, защото виждат мащабите на проблема и ни подкрепят. Освен, че апелираме за донорство, чрез фондацията ние събираме средства, с които да подкрепим двойките. За целта организираме благотворителни базари с ръчно изработени предмети, като този калъф за книга например”, сподели Мариела Куртева. По думите й, страшно важно е двойката да говори публично за проблема си и да потърси помощ. Именно по тази причина, за да получи ин витро процедура, двойката трябва да сподели и да застане с лицето и името си до останалите двойки със сходни проблеми. "Изискванията за кандидатстване в нашата кампания са двойката да изпрати е-мейл на donorstvoto@fmplus.net, който да съдържа личната им медицинска или емоционална история и снимки.” 
 
Тези истории ще бъдат споделяни, за да популяризираме проблема и да потърсим помощ за него. За съжаление, ин витро процедурите с донорска яйцеклетка не се финансира с яйцеклетка по здравна каса и това затруднява много двойки да поема по пътя към своето бебе. От създаването си, фондацията "Майки за донорство” насърчава даряването на яйцеклетки, което е напълно безвъзмездно и до момента са се включили 2054 дами, а над 900 бебета са проплакали за пръв път. "Сега съм с две дами, които ще дарят яйцеклетки днес”, сподели Виктория Димитрова от фондацията, която успяхме да открием по телефона.”И когато ги попитах защо го правят, те отговориха простичко: защото сме майки.” 
 

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024