НДК създава творческа академия "Валери Петров"

"След завършването на първите два етапа от творческа академия "Валери Петров” нашите курсисти ще имат възможността да предадат свои ръкописи на най-известните издателства и сценаристи у нас”, каза писателят Илиян Любомиров, един от организаторите на творческа академия "Валери Петров”.
 
 
"Идеята се зароди от мен, Рене Карабаш, Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов, а инициативата ще се осъществи благодарение на НДК. Самата идея не е нещо ново за България, но различното при нас е, че ще наблегнем изключително много на практиката. В академията ще включим курсове по поезия, проза и сценарий. Всички лектори, които ще обучават нашите курсисти са имена, свързани с професионализъм; имена като Тома Марков, Емил Андреев, Любен Дилов-син, Теодора Маркова, Димитър Коцев-Шошо са само част от нашите лектори”, разказа ни Илиян.
 
"В момента има бум на графомания и това е хубаво, но писането е занаят, които се учи и упражнява много време, за това е и хубаво да има къде да се развива този занаят. Затова призовавам всички тези хора, които си мислят, че са завършени писатели и сценаристи, да се запишат, защото лично аз като писател смятам, че има какво още да науча и всъщност така и се зароди идеята за академията.”
 
Академията стартира с ограничен брой места и ако искате да кандидатствате трябва да пратите текст до 10 страници или до 5 страници (за стихотворения) до 27 март на мейл akademia@ndk.bg.
 
"Лекторите сами ще четат кандидатурите и те ще изберат текстовете и кандидатите, с които ще работят. Решихме, че по този начин работата между курсисти и лектори ще е един пълноценен процес, тъй като от септември ще започнат така наречените мастър курсисти, чиито ръкописи ще бъдат лично редактирани от нашите лектори”, сподели Илиян Любомиров.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024