Акушер-гинеколог Георги Стаменов за кампанията "Имаш ли дете?"

"Пикът на репродуктивните проблеми ще е след около 6-7 години и е напълно възможно след това да не последва спад", каза акушер-гинеколог Георги Стаменов, който е в основата на кампанията "Имаш ли дете?", заедно с "Майки за донорство".
 
"Не мога да кажа точната цифра на хората по света с репродуктивни проблеми, но със сигурност мога да кажа, че е едно голямо число, което за съжаление се увеличава. Този проблем се разраства, но не се дискутира. И ако глобалното затопляне е факт и сме го приели като проблем, то никой не говори за репродукцията на хората, защото се смята, че планетата е пренаселена. Ако нашите репродуктивни възможности слязат надолу, тогава в един момент земята ще се окаже населена от милиарди възрастни хора, но не и от млади работоспособни хора", каза д-р Стаменов.
 
 
Когато една двойка е във възрастовата група между 20-35 години до 6 месеца би трябвало да заченат без да правят целенасочени опити, а жени, които са над 35-годишна възраст периода за зачеване стига до една година.
 
"Както яйцеклетките, така и сперматозоидите се влошават с напредването на възрастта. Колкото повече се доближава до 50-годишна възраст, толкова по-малко "годен" е един мъж за създаване на дете. Процесите при една жена са аналогични при мъжа, но при силния пол е по-лесно, защото в себе си има милиони сперматозоиди и от тях се избират само няколко", разясни акушер-гинекологът.
 
"Донорството ин витро не се поема от фонда, защото преди се смяташе, че това е нещо, което трябва да се самофинансира и това не е само в България, а практика, наложена на много места в света. Чакащите са много, но те са търпеливи хора и ще успеят да дочакат своя момент. Хубавото е, че донорите на яйцеклетки се увеличават, но по отношение на мъжете нещата са по-деликатни и сложни. Трудно се намират мъже, които даряват сперма, но те трябва да са наясно, че понякога това е единственият шанс на някой двойки", завърши акушер-гинеколог Георги Стаменов.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024