Master of Art - първият фестивал у нас за документално кино, посветено на изкуствата

"Когато човек започне да се занимава с всичко, което стои зад една творба, влиза в този свят и се обсебва от него", каза в "Ива от сутрин до обед" Найо Тицин – творчески директор на фестивала Master of Art - първият фестивал у нас за документално кино, посветено на изкуствата. Първото издание на фестивала е от 15 до 22 април, а прожекциите ще са в зала "Люмиер" на НДК и в кино "Одеон".
 
 
"Последните 10 години обикалях много подобни фестивали по света. Най-старият е в Монреал и е отпреди 30 години. В един момент, гледайки и наслаждавайки се на тези невероятни филми, усетих, че нещо подобно ми липсва в България. Аз вярвам, че щом нещо ти липсва, трябва да направиш така, че да го получиш", разказа Найо Тицин.
 
"Голямата награда е 5000 евро. В конкурсната програма участват 24 филма, като единственото изискване е да не са излъчвани в България. Това е кино, което е удоволствие за зрителя", сподели още творческият директор на фестивала. "Статуетката е идея на проф. Минеков и изобразява Сизиф, който разгъва кинолента по нанагорнището. Това е една много хубава метафора за това как авторът трябва да е потопен в света на твореца и да съпреживее неговия творчески процес. Когато човек започне да се занимава с всичко, което стои зад една творба, влиза в този свят и се обсебва от него" , каза Найо.
 
"Филм, който трябва да се види е "Последния шедьовър на Дали", който разказва за театъра-музей, който Дали открива в родния си град. Музеят е уникално място, а филмът предава атмосферата по фантастичен начин. Друг филм е "Спасяването на Мес Айнак" – филм за една от най-големите археологически находки, намерена в Северен Афганистан. Археолозите се борят със зъби и нокти, защото са в менгеме между талибани, корумпирана местна власт и интересите на китайска рудодобивна компания", разказа още той.
 
"Има филми, които не са само за арт публика. Искам това да е място, на което хората искат да отидат, да съпреживеят творческия процес на творците и да излязат с частица по-висока култура", завърши Найо Тицин.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024