Владимир Божилов за научните открития на 2016

"Мисията "ЕкзоМарс" е първа успешна руско-европейкса мисия, която търси и ще търси живот на Марс.", каза астрофизикът д-р Владимир Божилов, който гостува в "Ива от сутрин до обед", за да разкаже за научните открития на 2016-та година.
 
"Много учени смятат, че произхода на живота идва точно от там. Изучаването на историята на планетите е част от пътя на човечеството към себепознанието и разбирането на мястото ни във Вселената. На Марс беше открита течаща вода. Екип на НАСА показа, че тъмните ивици, забелязани още преди десетилетия, са всъщност солена вода. Откритието е революционно, защото означава, че във водата може да има живи организми. Една от задачите на "ЕкзоМарс" е да търси именно следи от живот на Марс днес, защото там може би се крие истината за произхода на живота на Земята.", разказа д-р Божилов.
 
"Друго откритие, което бих откроил е откриването на гравитационните вълни през февруари. Историята за начина по който вселената работи е огромна и изучаването й започва още от Шумерите. Айнщайн създава теория, която обяснява гравитацията по един интересен начин. Можем да си представи един вдигнат във въздуха изпънат чаршаф, в чиито център слагаме една топка. Естествено където е топката чаршафът се огъва и колкото по-тежка е тя, толкова повече се огъва той. Топката е звезда, а чаршафът – Вселената. Сега да си представим, че има звезди много по-големи от нашето Слънце, които понякога избухват – това наричаме супернова. Резултат от тази експлозия е така наречената черна дупка. Когато две такива се слеят се появяват и гравитационни вълни. Откритието ще помогне за създаването на първия гравитационен телескоп, с който ще можем да видим самият голям взрив.", сподели още Владимир.
 
"Юпитер също беше обект на изследвания тази година с мисията "Юнона". Първото интересно нещо за тази планета е, че ако беше 8 пъти по-тежка, щеше да бъде класифицирана като звезда – изследването на Юпитер ни помага да разберем преходите между звезди и планети. Планетата се състои от водород – няма твърда повърхност, но това, което се откри тази година е, че този водород е в течно състояние със съдържание на метали, които го правят електропроводим.", сподели още едно от великите открития тази година той.
 
"За финал искам да помоля слушателите да си представят, че сме на мисия "Юнона". От една страна е Юпитер, а от другата е Земята. Винаги си мисля, че преди такива светли празници е хубаво да си спомним, че от космоса Земята е цяла – не се виждат никакви граници. Космосът е само един, а изучаването му е път към нашето обединение.", завърши д-р Владимир Божилов.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024