Ваня Емилова: "Важно е да разбираме и утвърждаваме това, което децата чувстват"

"Част от това да си добър родител е да оставиш детето си да се влюби в живота.", каза журналистът Ваня Емилова, която гостува в Ива от сутрин до обед, за да представи книгата си "Маслекют на горния етаж", написана за поука както за деца, така и за родители.
 
"Книгата е опит да разбера собствените си деца. Често имаме чувството, че не познаваме децата си и това наистина е така. Ние ги обременяваме със своите изисквания, своите ценности и общите тенденции за това какви трябва да бъдат и затова в един момент спираме да ги познаваме. Те се стремят да изпълнят всичките ни изисквания, за да сме доволни от тях, криейки важни за същността си неща.", разказа Ваня.
 
"В книгата става въпрос за чувства и емоции, което по някакъв начин докосва децата. Получавам много положителна обратна връзка точно заради това. Книгата е консултирана с психолог и е написана абсолютно целенасочено и така, че даде насоки на децата, когато имат проблем.", сподели за "Маслекют на горния етаж" тя.
 
"Важно е да разбираме и утвърждаваме това, което децата чувстват. Ако сложим на едно дете етикета "добро", то ще се старае да се придържа към това, а ние отричаме правото му да бъде ядосано, гневно, да ревнува или да излъже. Не е честно, когато на нас ни се случва в много ситуации, да кажем на детето си, че няма същото право. Трябва да приемем какво чувстват. Например, когато дъщеря ми наскоро ми каза, че ме мрази, аз й казах, че разбирам думите й и чувството на омраза, което изпитва. Това помага на самите деца да разберат себе си.", завърши Ваня Емилова.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024