Д-р Жени Панайотова: "Всяка жена, която може да бъде донор, трябва да го направи"

"В България важните прегледи по време на бременност не се поемат от здравната каса", каза д-р Жени Панайотова, специалист по фетална морфология в МБАЛ Надежда, която гостува в "Ива от сутрин до обед" за кампанията "Да обичаш е отговорност".
 
"Има три основни прегледа по време на бременността, които една жена трябва да си направи. Първият е скрининг за хромозомни аномалии, който се извършва около 12-та седмица, в който можем да установим евентуални аномалии, за които да информираме родителите навреме. Около 20-та седмица се прави и феталната морфология, която проследява развитието на бебето. Ние препоръчваме и късна фетална морфология, тъй като детето се развива по време на цялата бременност.", обясни д-р Панайотова.
 
"В България тези прегледи не се поемат от здравната каса, а много лекари дори не информират бременните за съществуването им. Често тези жени живеят в притеснение и възможно да са в рискова бременност, без да го знаят. В повечето страни тези неща се поемат от държавата, но тук не се дава гласност на възможността за такива прегледи и ползата от тях.", сподели Жени.
 
"Всяка една жена, която има възможността да бъде донор, трябва да го направи. Щастието и радостта, които виждам в очите на жените, които се възползват от донорска яйцеклетка, не могат да се сравнят с нищо друго, което съм виждала. Тези жени преживяват едно истинско чудо.", завърши д-р Жени Панайотова.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024