Правителството на Малави обвини Madonna в лъжа и изнудване

Madonna получи някои доста гневни критики от правителството на Малави, включително обвинения, че използва славата и парите си, за да изисква специално отношение по време на пътуването си в страната миналата седмица.
 
По информация на Associated Press, президентският офис е публикувал становище, в което остро напада звездата заради пътническите й изисквания. Всъщност, Madonna е получавала VIP отношение, пътувайки до Малави преди, включително при пристигането си на 1 април; когато обаче тя и екипът й си тръгвали пет дена по-късно, били принудени да минат през летищната охрана както всички останали.
 
Няма информация как Madonna е реагирала на това, но нещо е накарало правителството да излезе с позиция по въпроса. "Madonna и международно известен музикант. Но това не налага предписание, задължаващо което и да е правителство, на чиято територия се намира Madonna, включително Малави, да я третира с държавни почести. Подобно отношение, дори ако е заслужено от нея, е по усмотрение, не по задължение", се казва в комюникето, подписано от прессекретаря на Правителството Tusekele Mwanyongo.
 
Това обаче не се оказал единственият проблем. Президентът на Малави Joyce Banda е изразил гнева си към твърденията на Мadonna, че е построила 10 училища в африканската държава. "Къде са тези 10 училища, които твърди, че е построила? Тя просто е достроила стаи към вече съществуващи училища. В някои от случаите просто е реновирала вече съществуващите сгради", казва Banda, цитиран от AP. "Това е обида за хората на Малави. Тя не може да си позволява да лъже целия свят за наша сметка."
 
Правителството на Малави определи отношението на Madonna като "изнудване" и "държане на цяла държава като длъжник" заради двете й осиновени деца, David Banda и Mercy James. "Madonna осинови две деца от Малави. Според досието, този хуманен жест е бил изцяло по нейно настояване. Затова е странно и натъжаващо, че заради един човешки жест, иницииран изцяло от нея, Madonna иска Малави да е обвързана с веригите на вечното задължение от благодарност", се казва в съобщението на Mwanyongo. "Добрината, в обичайната си дефиниция, е безплатна и анонимна. Ако не може да бъде безплатна и тиха, значи не е добрина; нещо друго е."
 
Madonna каза, че е много натъжена от обвиненията на малавийското правителство, определяйки ги като "лъжи" и "неистини". "Бях много щастлива да посетя децата на Малави по-рано този месец и да видя с очите си десетте училища, които "Raising Malawi" и "buildOn" довършиха миналата година", се казва в съобщението на певицата. "Нямам никакво намерение да се разсейвам с подобни нелепи обвинения. Дойдох в Малави преди 7 години с благородни намерения. Този месец дойдох, за да видя училищата, които построихме. Никога не съм искала или изисквала специално отношение на летището, или където и да е другаде, в рамките на визитата си. Няма да позволя да бъда разсеяна и обезкуражена от политическите амбиции на някои хора. Обещах нещо на децата на Малави и изпълнявам обещанието си."
 
Фондацията на Madonna, "Raising Malawi", първоначално планираше да построи централна академия за момичета в страната, но после реши, че построяването на малки училища в различните селища на страната ще е по-удачният модел. Организационни проблеми обаче застанаха на пътя на тази идея и тя получи сериозна съпротива от страна на правителството, включително Президента Joyce Banda и сестра му, Anjimile Oponyo - бивш член на "Raising Malawi" и настоящ чиновник в Министерството на образованието.

Свързани новини

Мадона с нова версия на стар хит

08.08.2022

Мадона издаде best of колекция

27.06.2022

Мадона пуска нов албум с ремикси

05.05.2022

Поп кралицата отново сама

27.04.2022

Мадона пуска афро ремикс на "Frozen"

02.03.2022