Бизнесът на Michael Jackson процъфтява

В края на живота си американският попидол Michael Jackson се бореше да предотврати бранкрута, но сега, 5 години след смъртта му на 25 юни 2009, неговото материално наследство ударно набъбва, заяви пред АФП Zack Greenburg, автор на книгата "Michael Jackson Inc.", която излезе от печат тези дни.
 
Преди 5 години, докато се готвеше за ново турне, с което трябваше да попълни дупката в своя бюджет, Кралят на попа почина и това спаси бизнеса му от банкрут, припомня бгнес. От тогава фирмата "Michael Jackson Estate", която управлява богатството на майка му и трите му деца, е инкасирала над 700 милиона долара от търговия с творчеството му, се казва в книгата. 
 
След смъртта на идола семейството му преживя тежки периоди заради серия от съдебни процеси, свързани с кончината му. Най-шумният от тях беше с неговия лекар Conrad Murray, който, опитвайки се да го избави от безсънието, му е предписал анестетика пропофол, оказал се фатален за пациента.
 
В апогея си Jackson - за когото Greenburg казва, че "фундаментално и завинаги е променил формулата, по която се монетаризира славата" - е изкарвал повече от $100 милиона на година, включително албумът му Thriller (1982), който все още държи рекорд за най-продавания албум на всички времена. Той купи и каталога на Beatles за $47.5 милиона през 1985, инвестиция, която се изчислява на $1 милиард днес.
 
След обвиненията към изпълнителя за посегателство над деца обаче дълговете му нараснаха до повече от $500 милиона, която го накара да се съгласи на финалното си турне, отразено във филма "This is It". Смъртта му обаче обърна всички сметки и след това състоянието му драматично се промени - новият албум Xscape, сделката със Cirque du Soleil, филмът "This is It", който сам донесе $200 милиона и всички останали договори донесоха $700 милиона в последните 5 години. "никой жив артист дори не се е доближил до тези цифри", коментира Greenburg.

Свързани новини

Ще пеем и танцуваме на концерта за Джако

15.11.2023

Историята на Джако - в НДК

09.10.2023

Sony купува музиката на Майкъл Джексън

08.02.2023

Нов филм за Краля на попа

31.01.2023

"Майкъл" - нов филм за Краля на попа

09.02.2022