Jay Z застава пред съда през септември за плагиатство

Jay Z ще се яви в съда през октомври, обвинен от един от наследниците на египетски композитор, че е плагиатствал мелодията му за флейта, която звучи в песента "Big Pimpin", класически хип-хоп. Делото ще се гледа пред съдебно жури в Лос Анджелис на 13 октомври, според съдебните документи, оповестени тази седмица, пипше бгнес. Това е последният (засега) епизод от една дълга поредица от преговори около това парче.
 
Песента, записана през 1999, е придружена от ориенталски звук на флейта, който трае през цялата песен. Инструменталът е композиран през 1957 от египтянина Baligh Hamdi за филма "Косара, Косара" (1960). Американският продуцент на "Big Pimpin", Timbaland, никога не е крил, че е чул музиката от неидентифициран компактдиск, но твърди, че си е помислил, че мелодията вече е била "без права" в публичното пространство. Антуражът на Jay Z бързо се бе опитал да спре полемиката, като плати през 2001 сумата от 100 хиляди на лейбъла ЕМИ Арабия, който държи филмовите права. Сумата е била споделена с наследниците на Baligh Hamdi, починал през 1993. Въпреки това неговият племенник Osama Fahmy решава да продължи срещу рапъра и продуцента, като посочва, че споразумението от времето не е имало стойност пред египетския закон. Osama Fahmy очаква по-добро обезщетение в края на съдебния процес. "Big Pimpin" излиза като сингъл през 2000.
 
"Идеята, че хората купуват билети за концерт, за да чуят само една песен (...) граничи с фарс", отговори защитата на милионера Jay Z, който наскоро стартира своя собствена напълно платена стрийминг музикална услуга Tidal. 

Свързани новини

Jay Z публично призна за изневерите си

30.11.2017

Beyonce и Jay Z подновят сватбени обети

31.07.2017

Съдят Jay Z за 20 млн. долара

01.02.2016

Jay Z има големи планове за Harry Styles

13.01.2016

Rita Ora съди лейбъла на Jay Z

21.12.2015