Музиканти подписаха петиция срещу YouTube

Най-малко 180 музиканти и музикални състава подписаха петиция до Конгреса на САЩ, в която искат изменения в Закона за авторските права в цифровата епоха, съобщи bgnes.com. 
 
Сред подписалите петицията са Американската асоциация на звукозаписните компании и Националната академия за изкуство и наука на звукозаписа. Петицията е подписана и от известните музикални групи U2, Black Keys, Kings of Leon, Linkin Park, Maroon 5 и музикантите Elton John, Paul McCartney, Lady Gaga, Taylor Swift и много други. Петицията иска ограничения върху дейността на редица сайтове в интернет като например YouTube, които дават възможност на потребителите да качват и свалят материали, защитени от авторски права. 
 
Както се отбелязва в петицията, законът, който е приет в сегашния си вид през 1998, е донесъл на големите технологични компании колосални доходи, като дава възможност да се сваля практически всяка песен, която е била записана някога. В тази връзка доходите на артистите продължават сериозно да спадат. 
 
"Молим ви да осъществите разумна реформа, която да балансира интересите на авторите с интересите на компаниите, които използват музика за финансово облагодетелстване. Само тогава потребителите ще имат истинска полза", се казва в текста на петицията.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023