Класически и модерен балет на откриването на Банско Опера Фест

За седма поредна година в последната седмица на август, Банско посреща почитателите на класическото изкуство с тридневен фестивал под открито небе. 
 
Вчера, в първата вечер на Банско Опера Фест, зрителите се насладиха на две красиви балетни постановки – класическата “Ромео и Жулиета” по музика на Чайковски и спектакъла “Откровения”, в който преливат различни стилове на модерния балет. За пореден път балетния състав на Русенска опера доказа своята класа на сцената на фестивала, а солистите Весела Василева и Стоян Фъртунов бяха съвършените танцуващи Ромео и Жулиета. 
 
Голямата изненада за публиката дойде във втората част на вечерта с “Откровения”. Главният хореограф на русенския балет Силвия Томова създава продукцията, като събира няколко талантливи хореографи, които пресъздват своите танцови “откровения” за любовта, за посвещението, за бурните емоции, за страстта и огъня, за неизказаното, за тъгата и болката - емоционални състояния, изразени чрез мълчаливите послания на танца в четири миниатюри на фона на музиката на Бах, Кремер, латино и суинг фрагменти, феномена Има Сумак, вечния шансон на Жак Брел "Au Suivant“.
 
Втората фестивална вечер (26 август, днес), е посветена на оперното изкуство. Ще бъде представена едноактовата опера на Маскани “Селска чест”, а сцената под открито небе в Банско ще се превърне в италиански площад. В продукцията участват 100 музиканти – солисти, оркестър, хористи, включително детски хор. Диригент ще бъде блестящият Найден Тодоров, а утвърдените български солисти Андреана Николова, Александър Крунев и Петър Костов ще са в главните роли.
 
Голям е интересът към заключителната вечер (27 август, събота), когато меломаните в Банско ще могат да аплодират мюзикъла на Андрю Лойд Уебър "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”. Постановката е на режисьора Светозар Донев с трупата на Варненска държавна опера. В главната роля ще бъде тенорът Борис Луков. "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” е съвременен прочит на притчата от Стария завет за Яков и 12-имата му синове. Hай-малкият от тях е Йосиф, който е надарен със способността да предсказва бъдещето чрез сънищата си. Основното послание е младите хора да се борят за своите копнежи и мечти и да прощават грешките на ближните, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив.
 
Банско Опера Фест се състои на открито на централния площад "Никола Вапцаров" в куротния град от 20:30 ч. във всяка от фестивалните вечери, а входът е свободен.

Свързани новини

Наближава Банско Опера Фест 2017

22.08.2017

Oперният фест представя оперета

25.08.2015

Банско Опера Фест вече е три дни

11.08.2015