"Спящата красавица" на Чайковски открива Банско Опера Фест 2017

На 24 август стартира осмото издание на Банско Опера Фест. В три поредни вечери жителите и гостите на планинския курорт ще се насладят на произведенията на едни от най-гениалните композитори в класическата музика – Чайковски, Пучини и Андрю Лойд Уебър. Сцената на площад "Никола Вапцаров" ще събере три жанра - балет, опера и мюзикъл, а входът е свободен за всички почитатели на високото изкуство.
 
Организаторите са избрали един от най-известните балети от световния класически репертоар за откриването му (24 август, четвъртък) – "Спящата красавица". Поставен през 1890 за първи път на сцената на Мариински театър - Санкт Петербург, до днес балетът е сред най-любимите на малки и големи. Продукцията е на Държавна опера Русе. 
 
Втората вечер от фестивала (25 август, събота), е отредена на операта "Джани Скики" от Пучини. Сюжетът е по текст от "Божествена комедия" на Данте. Мястото и времето на действие са Флоренция, 1299. В това емблематично музикално творение се открояват ариите "Omio babbino caro", "Si corre dal notaio", "Avete torto". Диригент на постановката в Банско ще бъде Маестро Найден Тодоров, а в главните роли ще гледаме Добромир Момеков, Мария Цветкова и Андреана Николова. Солисти и оркестър на Държавна опера Русе.
 
В съботния ден (26 август), Банско Опера Фест представя мюзикъла "Котките", продукция на Държавна опера Варна. Дирижира Маестро Страцимир Павлов, един от най-изявените диригенти на мюзикъл. Премиерата на "Котките" на Бродуей е през 1982, където мюзикълът е игран 7485 пъти. На световните сцени бестселъра има десетки хиляди постановки. Всъщност писателят Томас Елиът вдъхновява Уебър да напише мюзикъла със своята книга с детски стихотворения "Популярна книга за котките от Стария опосум". Едва ли са много хората, които не са слушали красивото произведение "Memories", част от хитовия мюзикъл.
 
Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортният град гостоприемно очаква своите гости в последния топъл уикенд на август (24, 25 и 26 август). Всички постановки са с начален час 20:30 часа.

Свързани новини

Откриха Банско Опера Фест

26.08.2016

Oперният фест представя оперета

25.08.2015

Банско Опера Фест вече е три дни

11.08.2015