Уникални археологически открития в Черно море (галерия)

Морски археологически проект "Черно море" ("МАП Черно море"), най-мащабното до днес археологическо изследване на праисторическата и историческата археология на западната част на Черно море, приключи втората си експедиция на терен. 
 
По време на полевата работа научният екип изследва и документира над 40 корабокрушения, които за пръв път ни представят кораби, досега известни само от исторически документи. Корабокрушенията включват плавателни съдове от ІХ–Х век, ХІІ–ХІV век и от ХVІІ–ХІХ век, дават нова информация за връзките на черноморските крайбрежни общества със света и демонстрират интензивен начин на живот, свързан с морето и мореплаването. 
 
Международен научен екип изследва територии, залети преди хиляди години след края на последния ледников период и търси отговор на въпроса кога се е случило това, колко бързо се е променило морското равнище, как процесът е повлиял на древното население в региона. 
 
Изследователският кораб "Stril Explorer" е снабден с най-модерното оборудване. Основните уреди са монтирани на два дистанционноуправляеми подводни апарата: единият е оптимизиран за триизмерна фотограметрия и видеозаснемане с висока резолюция, а другият е единствен по рода си и се движи с три пъти по-висока скорост от аналозите си. 
 
Тъй като популяризирането на науката е важно толкова, колкото и самата наука, създаването на научно-популярен документален филм за проекта е възложено на филмовия екип, създал световноизвестната серия на BBC "Синя планета" ("Blue Planet") и "Планета Земя" ("Planet Earth").
 
Повече информация за проекта можете да прочете на официалния му уебсайт blackseamap.com.

Свързани новини

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024

Комедията ''Голо оръжие'' се завръща

07.03.2024