Националният балет на Турция "Огънят на Анадола" представя "Троя"

21 октомври, София, Зала1 НДК
23 октомври, Варна ДКС
начало 20 часа
 
Националният балет на Турция "Огънят на Анадола" ще представи новата си програма "Троя" на 21октомври в София и 23 октомври във Варна. 
 
 
Най-кръвопролитната война на древността – 10 годишната Троянска война, е сюжетът на мащабната балетна постановки "Троя". На сцената ще оживеят Омировите герои - олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида). С изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган зрителите ще се пренесат в света на боговете и смъртните в древността. Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология "Илиада" подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война, пресъзддена от 50 танцьори. 
 
Освен новата програма "Троя", в двучасовия балетен спектакъл, като комплимент за българската публика, неподражаемият балет "Огънят на Анадола" е включил и етюди от най-популярните си постановки.
 
"Огънят на Анадола" получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова. "Огънят на Анадола" е с три рекорда в "Гинес": най-бързия танц в света - 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.
 
Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори.Танцьорите имат теоритични часове по "Нотация на ритмите на Анадола" за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.
 
Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган. Той е роден в Хакари през 1965. Учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.
 
Билети на касите на НДК и ДКС, и в мрежата на eventim.bg.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024