Киномания 2016 почита легендарни режисьори

От 7 до 16 ноември феновете на Киномания няма да могат да си поемат дъх от поредица култови заглавия на добилите статут на легенди режисьори Андрей Тарковски и Бернандо Бертолучи. Ретроспективите на двамата големи ще нажежат обстановката и ще подготвят ценителите на седмото изкуство за началото на фестивала, който стартира на 17 ноември. Филми-религия, с които са израснали няколко поколения, ще имат привилегията да видят зрителите на кинопанорамата.
 
Големият филмов законодател, оставил завинаги следа в световното кино – Бернардо Бертолучи, ще бъде представен в Киномания с някои от най-запомнящите му се филми, сред които скандалният за времето си шедьовър "ПОСЛЕДНОТО ТАНГО В ПАРИЖ" (с участието на Марлон Брандо), "ДВАЙСЕТИ ВЕК", "ПОСЛЕДНИЯТ ИМПЕРАТОР" (с който печели девет награди "Оскар", включително за най-добър филм), "ЧАЙ В ПУСТИНЯТА", "ОТКРАДНАТА КРАСОТА". Зрителите на фестивала ще могат да видят и "ОБСАДЕНИ", който ще бъде показан за първи път в България, както и провокативният "МЕЧТАТЕЛИ".
 
Бертолучи насочва камерата към самите нас, към собствената ни идентичност и търсене на вътрешното "аз", към първичните страсти и великите стремежи, скрити дълбоко в съзнанието ни. Тази година италианската легенда навърши 75 години, а това е още един повод КИНОМАНИЯ да му отдаде заслуженото внимание. 
 
Организаторите от НДК ще покажат всички седем филма на великия Андрей Тарковски: "ИВАНОВО ДЕТСТВО", "АНДРЕЙ РУБЛЬОВ", "СОЛАРИС", "ОГЛЕДАЛО", "СТАЛКЕР", "НОСТАЛГИЯ" и "ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ", с който печели наградата на журито на фестивала в Кан. Първите пет ще бъдат показани на реставрирани от "Мосфилм" (една от най-старите руски и една от най-големите кинокомпании в света) копия на DCP. В началото на 80-те Тарковски напуска СССР и последните си два филма – "Носталгия" и "Жертвоприношение" снима в изгнание – съответно в Италия и Швеция. 
 
Дори за първи път да се докосвате до творчеството на Тарковски, със сигурност трябва да видите поне някои от филмите му. Дълбоко лични, изключително кинематографични и много близки до живота. Такива са произведенията на големия майстор, който умее да превръща киното в поезия. Самият Тарковски казва, че ако правиш кино, то трябва да му отдадеш живота си – то ти принадлежи и ти принадлежиш на него. А шведският майстор Ингмар Бергман споделя: "Тарковски за мен е най-големият световен режисьор, той измисли нов киноезик, улавя живота като отражение, живота като мечта". 
 
КИНОМАНИЯ ще започне на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Тазгодишното издание ще отбележи своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България. 
По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Свързани новини

Фестивалът започва днес

17.11.2022

Микеле Плачидо идва на Киномания

28.10.2022

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

Нови филми от титаните на Киномания

03.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016