Alfred Hitchcock с обвинение в сексуален тормоз

Актрисата Tippi Hedren описва случаи, при които е била жертва на сексуален тормоз от страна на прочутия британски режисьор Alfred Hitchcock, в новата си автобиографична книга, пише vesti.bg.
 
Автобиографията "Tippi" излиза днес на книжния пазар. Книгата документира възхода на Hedren от модел до филмова звезда и "хичкокова блондинка", след като режисьорът я забелязва в реклама и я избира за главната роля в хитовия трилър "Птиците" (1963). Лентата е смятана за един от най-добрите хоръри в американското кино.
 
Книгата на 86-годишната Tippi Hedren - майка на актрисата Melanie Griffith и баба на звездата от "Петдесет нюанса сиво" Dakota Johnson, предлага рядко описание от първо лице на "майстора на съспенса" Alfred Hitchcock, което рязко контрастира с имиджа му на скромен английски джентълмен с добри маниери. Портретът, обрисуван от Hedren, е на влиятелен кинодеец, неконтролируемо обсебен от блондинките, изпълняващи главни роли във филмите му.
 
Tippi Hedren разказва за нежеланите опити за сближаване, които режисьорът прави по време на изтощителните за нея шестмесечни снимки на филма "Птиците" през 1962. Един от тях се случва на задната седалка на лимузина, с която Hitchcock и Hedren пътуват към хотела ѝ. "Без никакво предупреждение той се нахвърли върху мен и се опита да ме целуне", пише актрисата. В случая Tippi Hedren изблъсква режисьора и слиза от автомобила.
 
Моментът на разрива идва през 1964, когато Hedren работи за втори път с Hitchcock над филма "Marnie" и отново става жертва на негово посегателство. "Той внезапно ме сграбчи и опипа. Беше сексуално, перверзно, грозно, шокиращо и отблъскващо", пише актрисата. В отговор на изявеното ѝ желание да прекрати договора си - нещо, което прави още в същия ден, режисьорът я заплашва, че ще провали кариерата ѝ. "Беше в началото на 60-години на миналия век. Тогава не съществуваха понятията сексуален тормоз и преследване. Освен това Alfred Hitchcock беше една от суперзвездите на "Universal", а аз бях просто блондинката-модел, която той е спасил от неизвестност. Кой от нас беше по-ценен за студиото? Той или аз?", пише Hedren.
 
Преживяванията на актрисата с режисьора са претворени във филма "Момичето" (2012) на телевизия HBO. В образа на младата Tippi Hedren, обучавана, манипулирана и измъчвана от Alfred Hitchcock, се превъпръщава британската актриса Sienna Miller. Лентата пресъздава инцидента в лимузината и показва как Hedren прекратява договора си, когато Hitchcock пожелава тя да бъде постоянно на негово "сексуално разположение".

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024