Косьо Марков: Искам да вдъхна надежда у хората за това, което ще дойде след бурята

Косьо Марков и Боби Косатката записаха актуална нова песен - "Денят", по изключително въздействащия текст на Александър Петров.
 
 
Разбира се, Евелина Петрова веднага се чу с Косьо, за да й разкаже повече за парчето, посланието му и нещата от живота - такъв, какъвто е в момента. Ако предпочитате, можете да го слушате в YouTube канала ни:
 
 
Здравей, Косьо! Как си? Къде те намираме?
Добре съм. Не съм в София. В едно село близо до Самоков. Къщата е на края на самото село, почти в гората...Преди идвах основно в събота и неделя, не сега съм тук от два месеца и използвам това време за работа.
 
Друга ли е творческата енергия в планината?
О, енергията е съвсем различна и има поне две причини за това. Едната причина е, че си сред природата и накъдето и да погледнеш, виждаш дървета и цветя. Другата причина е, че когато си в София, има много неща, които ти отвличат вниманието, и това те дистанцира от твоята работа.
 
Новата ви песен е носи усещане за спокойна мъдрост. Какво те омиротворява в момента?
Спокойствие ми носи чувството, че когато си извън големия град, ти влияят по-малко неща, свързан си с природата и когато съеберш всичко това, дава съвсем друга атмосфера. Сега, когато съм толкова дълго време тук, виждам достойнствата на един друг начин на живот.
 
Там ли се роди идеята за песента?
Да и то за учудващо кратко време. Автор на текста е Сашо Петров. Аз написах едно демо, което изпратих на Боби Косатката. Тук го миксирах и така стана песента. След това и лирик видеото. Ние с Боби сме част от Тангра, познаваме се добре, работим почти две години. Аз го ценя изключително много като вокалист, като много добър китарист и, извън това, като много добър човек. Това е много важно. За Сашо няма нужда да говоря. Нещата се съвсем ясни. Ние работим с него от много години, още от първия диск на Тангра.
 
Освен че се познавате отлично, между вас има и много приятелство.
Разбира се. Идва един момент, в който, както при добрите семейства, хората се разбират с половин дума и с един жест. Понякога, разбира се, имаме и спорове, но това е съвсем естествено. Така се раждат хубавите неща.
 
Сашо Петров, ултимативно един от най-добрите тесктописци, е автор на текста. Тежат ли повече думите в тези дни? Напоследък слушаме и много музика, която е по-скоро шум, отколкото музика с реална стойност и послания. Имаш ли усещането, че сега хората искат да чуят важните думи?
Абсолютно си права. И не случайно реших да направя песента маскимално семпло. Има едно пиано и една китара, и нищо повече от това. Това позволява да се открои посланието на текста. Тя е и една лична изповед, с която искаме се да вдъхне надежда на хората. Когато мислихме по песента, искахме да избягаме от мрачната интерпретация на това което ни заобикаля. Разбира се, времето е трудно, хората са затворени, това създава усещане за огранчиеност във времето и пространството, но ние искахме да вдъхнем надежда в хората за времето и за това което ще дойде след бурята. Когато бурята отмине, хората трябва да са готови, както ние казваме в песента, да започнат "живота си на чисто и отначало".
 
Разсъждаваш ли за това, че за един живот преживяхме толкова много неща - от различни политически режими, през икономически катаклизми, сега и пандемия...
Ти буквално цитираш мои мисли. Напълно споделям това, което казваш, колко хора са имали възможност да видят толкова промени в един живот. Благодарен съм, че не сме видели война, но видяхме разрушаването на една империя, която беше установила своите порядки у нас. Хората от моето поколение ме разбират. Видяхме и много други неща. Аз лично съм щастлив,че съм живял в това време.  

Свързани новини

Цял ден слушаме Тангра

15.03.2023

Тангра с първи концерт без Косьо Марков

25.08.2021

Отиде си Косьо Марков

15.03.2021