Две години без Косьо Марков

На този ден преди две години си отиде Константин Марков - легендарен музикант и композитор, основател и басист на група Тангра.
 
Косьо Марков е роден на 3 октомври 1949 г. в София. Към края на 60-те години на 20в. става част от Бъндараците, свирейки на бас китара, а през 1976 основава група Тангра. Сред вокалистите ѝ през годините са Вили Кавалджиев, Чочо Владовски и Станислав Сланев-Стенли.
 
Последното, което ни каза, в разгара на най-мащабната пандемия на нашето време, преди тя да ни го отнеме, беше "Искахме да вдъхнем надежда в хората за времето и за това което ще дойде след бурята. Когато бурята отмине, хората трябва да са готови, както ние казваме в песента, да започнат "живота си на чисто и отначало"". А бяхме ли готови? Или първо са ни нужни творците, които да филтрират изживяното през себе си, да го пресъздадат и едва тогава да се получи този ефект на чистата надежда? Трябваше да си тук, за помогнеш да се случи, Косьо. И да го възпееш. Но и това, което ни остави, е незабравимо и прекрасно. И ще го слушаме цял ден. 
 
 
Днес програмата на Радио FM+ ще бъде посветена на легендата – на всеки час в ефира ни ще звучи песен на група Тангра и Косьо.
 
А в 13:30ч. Евелина Павлова ще посрещне в студиото и съпругата му, Лора Джош Марков - за да поговорят за Косьо, за любовта и за музиката - три неща, които напълно естествено вървят заедно.

Свързани новини

Тангра с първи концерт без Косьо Марков

25.08.2021

Отиде си Косьо Марков

15.03.2021

Интервю с Косьо Марков

30.04.2020