Музикален празник за Деня на София

Любими класически музиканти ще се включат тази година в празника на столичния град. Агенция "Кантус Фирмус" кани столичани на тържествения концерт "София – празнувай с класика!", който ще се състои на 17 септември от 19 ч. на Платформата А6 зад НДК. 
 
Събитието ще събере на една сцена виртуозния пианист Георги Черкин, оперната дива Гергана Николаева и музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио. Под палката на опитния маестро Григор Паликаров, те ще зарадват публиката с някои от най-популярните класически творби на всички времена – пиеси от Моцарт, Бетовен, Шуман, Дебюси, Албенис и филмови хитове от големия екран. 
 
Концертната програма е пъстър калейдоскоп от музикални шедьоври, вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Пиесите са в специални авторски аранжименти, създадени от Георги Черкин, които запазват оригиналното звучене, но го обогатяват с оркестров колорит. А красивият и топъл глас на Гергана Николаева ще пренесе слушателите в един свят на романтика и мечтателност. Известната оперна певица е участвала в много проекти, които разчупват стереотипите и по интересен начин обединяват различни стилове. 
 
За всички музиканти събитието на 17 септември е очаквана и желана възможност да възобновят срещите си с публиката, прекъснати принудително през пролетта. Концертът обещава много емоции и неговото празнично послание е отправено както към публиката, така и към хората на изкуството, които продължават да са сред най-засегнатите от кризата с COVID-19. Концертът "София – празнувай с класика!" се реализира с финансовата подкрепа на  Министерството на културата и е част от празничната програма за Деня на София в Календара на културните събития на Столичната община. 
 
Георги Черкин е един от най-изявените пианисти от своето поколение. През последните години той бе аплодиран на престижните музикални сцени в Берлинската филхармония, в залата на "Гевандхаус" - Лайпциг и в Дома на музиката в Москва. Изнасял е клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър "Билкент" в Анкара, Оркестър на "Санта Чечилия", Филхармонията на Одеса и др. Всеки негов концерт у нас се превръща в истински празник за класическата публика. 
 
Гергана Николаева завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на доц. Ирена Бръмбарова, а през 2004 получава магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци Ritorna Vincitor, Италия. Чаровната певица печели известност с успешната реализация на албума Pop meets Classic, в който участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и др. Проектът съчетава популярни творби от класическия оперен репертоар с атрактивни версии на съвременни български хитове. 
 
Григор Паликаров e един от най-утвърдените български диригенти. От 2001 до 2019 г. той работи в Националната опера, където натрупва огромен репертоар от оперни и балетни заглавия. Той дирижира редовно водещите български симфонични оркестри. От 2005 г. той е главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик. Гостувал е за концерти в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония, Корея и др. За своите достижения е отличен с наградите "Кристална лира" (три пъти), "Златно перо" и др.
 
Билети за събитието могат да се намерят на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и на ticketsbg.com.

Свързани новини

Global Music Report - резултатите

22.03.2024

В очакване на звездно бебе

12.03.2024

Бой банда от 80-те години се завръща

11.03.2024

"Музикалните навици на българите"

26.02.2024

Победителите на фестивала в Сан Ремо

15.02.2024