Марк Ронсън и най-големите му хитове

Марк Ронсън (Mark Ronson) е музикант, диджей и продуцент, който има огромни постижения в музиката през последните 20 години. Лично е носител на седем награди "Грами". Последният му албум "Late Night Feelings" извади стария диско звук от миналото, облече го в ново звучене, за да се превърне в най-яркият тренд в музиката през последните няколко години. 
 
Ако има едно определение за Ронсън то е "хитмейкър". От първите си награди "Грами" с Ейми Уайнхаус, през работата му със звездите Адел, Бруно Марс, Роби Уилямс, Кристина Агилера, Лейди Гага, Ариана Гранде, Майли Сайръс и др., Ронсън прави хит след хит. Ще ги слушаме и днес в ефира в предаването "Звезден час". Гласуването е в профилите ни във Facebook и Instagram
 
Марк Ронсън е роден на 4 септември 1975 г. в Лондон, в богато еврейско семейство. Когато бъдещият музикант е на осем годинки, майка му и баща му се развеждат и Марк отива да живее в Ню Йорк с майка си. Той обаче продължава често да лети през Океана, за да прекарва време с татко си в Лондон. Оттук идва и голямото влияние на брит рока върху работата му. Разбира се, музиката на Ронсън е силно повлияна от хип-хопа и фънк музиката. 
 
Започва да работи като диджей в началото на 90-те в Ню Йорк, но големият му успех като автор на музика идва през новото хилядолетие. През 2003 година издава първият си самостоятелен албум "Here Comes the Fuzz", който му носи значителна популярност.
 
През 2004 г. Марк Ронсън основава звукозаписната компания "Allido Records" и започва да се изявява като продуцент. Следва бърз успех и работа с най-актуалните звезди на клубната, поп и рок сцената в света.
 
Огромна е работата му с певицата Ейми Уайнхаус и сингъла им "Valerie". Ронсън е и продуцент на най-успешния албум на изпълнителката "Back to Black". По това време той продуцира студийните записи на Роби Уилямс "Rudebox", "Back to Basics" на Кристина Агилера и много други. 
 
 
Посоката в кариерата му е само нагоре. Той пуска още един самостоятелен албум "Version", работи с артисти от ранга на Duran Duran, Соланж, Пол Маккартни и, разбира се, Бруно Марс. Ронсън е продуцент и стои зад голяма част от музиката в албума на изпълнителя "Unorthodox Jukebox" от 2012 година. Така идва и съвместният им сингъл "Uptown Funk", който е част от четвъртия му студиен албум "Uptown Special". 
 
За парчето Ронсън шеговито споделя: "Най-накрая направих запис толкова добър, че хората не мислят, че съм аз."
 

 
Песента има няколко награди "Грами" и се превърща не само в един от най-продаваните сингли за десетилетието, но и за всички времена с повече от 20 милиона копия. Видеото към "Uptown Funk" днес има повече от 4 милиарда излъчвания в YouTube.
 
Другият знаков артист, който работи с Ронсън е Лейди Гага. Марк стои зад албума й "Joanne", с който певицата прави завой в кариерата си, а едноименната песен от него също получава "Грами".
 
Ето че идва ред на блестящата колаборация мужду него, Лейди Гага и Брадли Купър в парчето "Shallow", част от саундтрака на „A Star Is Born“. Песента е тотален световен хит, печели две „Грами“, „Златен глобус“, „Оскар“…. 
 

 
Успехът е колосален, но Ронсън никога не си е приписвал еднолично заслугите за него. Винаги е подчертавал, че изключителната лирика е на Лейди Гага, идеята за дует е на Брадли Купър, а зад китарната част стои неговия колега Андрю Уайът. 
 
Концепцията на последния албум на Ронсън е повлияна от събитията в личен план. През 2018г. е финализиран разводът му с френската актриса и певица Жозефин (Joséphine de La Baume).
 
За заглавието на албума "Late Night Feelings" Ронсън споделя, че е предизвикано не само от тъгата и самотата, която често изпитваме в малките часове на деня, но от "всичко, което ни държи будни през нощта, независимо дали е тъга или похот, тревога, или шибан Брекзит, или каквото и да било". 
 
От този албум са тоталните хитове "Nothing Breaks Like a Heart" с Майли Сайръс, "No Tears Left to Cry" с Ариана Гранде и др. 
 
 
Последната най-значителна работа на Ронсън е продуцирането на най-новия албум на Майли Сайръс "Plastic Hearts" , в който още веднъж показва, че е изключителен в това, което прави. Записът е силно повлиян от осемдесетарската вълна в музиката. Албумът съдържа множество звездни колаборации и е на път да спечели няколко награди „Грами“ на предстоящата през март цремония. 

Свързани новини

#BestNewMusic тази седмица

20.05.2022

10 култови песни и успешните им кавъри

23.08.2021

Mark Ronson пусна саундтрак

06.08.2021

Марк Ронсън се сгоди

09.06.2021

Излезе новият албум на Mark Ronson

24.06.2019