Приличат ли си "Freedom" на Джордж Майкъл и "Solar Power" на Lorde

"Solar Power" е най-новият хит на новозеландката Lorde. 

Песента е част от предстоящия албум на певицата, който се очаква да носи същото заглавие. Дни след премиерата на 10 юни, парчето вече заема водещи позиции в световните класации. Изненадващо или не, след представянето на песента се появиха редица мнения, че тя силно напомня на "Freedom! ’90" на легендата Джордж Майкъл. Аналогията се прави най-вече за хоровата част в композициите.  

"Наясно сме, че много хора правят връзка между "Freedom" на Джордж Майкъл и "Solar Power" на Lorde. Сигурни сме, че ако можеше да чуе това, Джордж би бил поласкан. От името на един велик артист ние пожелаваме успех на Lorde с новия й сингъл." Това се казва в кратко съобщение по спорния въпрос от управителите на наследството на Джордж Майкъл.

"Freedom! '90" безспорно е най-емблематичната песен на покойния британски изпълнител. Тя се превръща в културен феномен и е символ на една цяла декада, в която темите за независимостта, половата идентичност и свободата да изразяваш себе си са сред най-актуалните в света. Видеото на парчето е не по-малко популярно - продукцията събира т.нар. Супермодели - най-популярните манекенки от 90-те години. Премиерата на песента е през 1990 година. 

Lorde не е коментирала официално твърденията, че е взаимствала от песента. В скорошно интервю обаче 24-годишната изпълнителка сподели, че едно от въдхновенията за парчето е групата Primal Scream с техния сингъл "Loaded" също от 1990 година. 

Все още Lorde не е споделила датата на излизането на новия й албум. Предвид настъпването на лятото през тази седмица, феновете на изпълнителката очакват, че това може да се случи всеки момент. 

Свързани новини

Lorde с нов сингъл - “Mood Ring”

18.08.2021

Lorde пуска нов албум със секси визия

10.06.2021

Lorde - "Perfect Places"

04.08.2017

Lorde се завръща с Melodrama

16.06.2017

Сър Елтън Джон пее за Джордж Майкъл?

29.12.2016