10 години от загубата на Ейми Уайнхаус и още един филм за легендарната певица

Изминаха 10 години, откакто легендарната британска изпълнителка Ейми Уайнхаус се присъедини към т.нар. "Клуб 27" на именити музиканти и творци, отишли си от този свят на едва 27-годишна възраст.
 
На 23 юли 2011 година Ейми беше открита мъртва в дома си, а офицалната причина за смъртта й бе злоупотреба с алкохол. 
 
Наследството на певицата обаче е живо! Вторият й албум "Back to Black", издаден през 2006 г., остава един от най-великите албуми на всички времена, а едноименното парче е една от най-емоционалните песни, писани някога.
 
"Back to Black" е най-продаваният сингъл на Ейми след дебютния "Rehab" и описва драматичната й любовна връзка с Блейк Филдър-Сивил. Песента е тотална класика, която е пресъздадавана от звезди като Бионсе, Елбоу, Флорънс Уелч, Марк Ронсън и Майли Сайръс. Черно-белият видеоклип има повече от 600 милиона гледания в YouTube. 
 
 
Едноименният албум спечели на Ейми Уайнхаус награда Brit и шест награди Grammy. Той стана и обект на документалния филм за певицата "Amy Winehouse: Back to Black", който излезе през 2018 г. 
 
Ето че 10 години след смъртта й, излезе още един документален филм за нея. Краткият филм "Reclaiming Amy" бе представен по BBC, а в документалната лента майка й споделя повече за последната среща с дъщеря си, само един ден преди тя да почине. 
 
Разказът тук е по-интимен поглед към семейството и приятелите й, за сложната история на певицата и битката й със зависимостта. "Reclaiming Amy" донякъде е контрапункт на документалния филм "Amy" на Асиф Кападия от 2015 година, който тежко разкритикува най-близките й, особено баща й Мичъл, че не са направили достатъчно, за да я предпазят. 
 
Джанис се бори с ужасната диагноза множествена склероза, но всеки ден мисли за дъщеря си и често посещава гроба й. Нейната болест е била големият проблем, заради който тя не е можела да помогне на детето си, което остава и най-голямата й болка. Тя разказва и за последната им среща, в която са разглеждали стари снимки: "Не можех да знам, че това ще бъде последния път, в който я виждам жива, но винаги ще съм благодарна, че имахме този ден и че последното нещо, което тя ми каза беше: "Обичам те, мамо!".
 
"В деня, в който Ейми почина, телефонът иззвъня и съпругът ми Ричард вдигна слушалката. По това време майка му беше тежко болна, така че когато той влезе в стаята и каза: "Тя си отиде", аз си помислих, че говори за майка си. Но след това повтори: "Твоето бебче го няма". Бях вцепенена. Реагирах така, все едно ми казаха "Ейми пресече улицата", споделя майка й.
 
Джанис си спомня още: "Като малко момиченце сякаш не ме чуваше, защото винаги, когато казвах "не", тя сякаш мислеше, че имам предвид "да". Тя беше разпалена, винаги говореше това, което мисли и винаги правеше това, което искаше. Тя пееше непрекъснато - сутрин, обед и вечер - и аз, и брат й винаги й казвахме да млъкне". 
 
Пред BBC говори и бащата на Ейми - Мичъл, който неведнъж е бил укоряван за смъртта на певицата. Той разкрива, че много пъти е водил дъщеря си в клиники, за да се лекува от зависимостта си, но тя е напускала по собствено желание още на следващия ден: "Не знаехме какво да направим. Няма правилни и грешни действия, чрез които да се справим с това. Но единствените хора, които ще ни разберат, са семействата, които като нас, са изправени пред зависимостта." 
 
Вторият съпруг на Джанис - Ричард също защитава Мич. Той казва, че е бил любящ баща, който е направил всичко по силите си и бил абсолютно съсипан от кончината на дъщеря си. Приятелите на певицата споделят, че цял екип от хора се е грижел за Ейми, включително и баща й, и спекулациите, че никой не и е помагал в трудните моменти са "пълни глупости".
 
"Виновникът е пристрастяването", казва Мич Уайнхаус. 

Свързани новини

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Back to black

15.01.2024

Едно уникално шоу с музиката на Ейми

05.07.2023

Нов филм за Ейми Уайнхаус

13.07.2022

Концерт на Ейми Уайнхаус излиза на винил

14.04.2022