Фестивалът Open Buzludzha обяви второто си издание с P.I.F., Керана и космонавтите и още

"Ти си ключът. Отвори Бузлуджа." е мотото на второто издание на фестивала Open Buzludzha.
 
Събитието ще се случи на 19-21 август, когато в продължение на три дни Балканът около паметника Бузлуджа ще ври и кипи от вълнуващи концерти вечер и любопитни културни събития през деня. 
 
И тази година под Бузлуджа ще звучи много музика! P.I.F., Керана и космонавтите, Уикеда, Nikéca, и Старозагорската опера са част от музикантите, които подкрепят каузата на фестивала за отваряне на историческия монумент за посетители. В събитието се включват още Cool Den, The Lefties, Спални места, Lucky Number Nick, Nana & The Gang, Bad Cast и Алек Кирев.
 
За любителите на електронната музика ще има и втора електро сцена с DJ сетове до зори. Третият фестивален ден е в стил джаз със специалното участие на Държавна опера Стара Загора, които ще завладеят сцената със спектакъла "Джазоспекция".  
 
Мотото на фестивала тази година е "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа.", а основната цел е обезопасяването на монумента Бузлуджа и отварянето му за посетители в актуалния му вид.
 
Епицентърът на случващото се е поляната при хижа Бузлуджа. Фестивалът се провежда на 19, 20 и 21 август в подкрепа на опазването на монумента и това е за втора поредна година. Организатори са фондация "Проект Бузлуджа", Община Казанлък и Bar Dak. 
 
 
Миналата година фестивалът се проведе под мотото "Музика за мозайка" като целта беше опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа. Благодарение на събитието, както и на дарители и осиновители на мозайки, тази цел беше постигната успешно. Вече всички стенни мозайки в паметника са защитени и спасени от разруха.
 
През 2021 година паметникът е посетен от 50 000 човека, които искат, но не могат да влязат. Осигуряването на достъп в сградата е важна стъпка за осведомеността и устойчивото развитие на проекта. Първата неотменна мярка е обезопасяването на покрива с обща площ 2500 кв.м., за което са необходими 75 лв. на квадратен метър.
 
Приходите от фестивала ще бъдат използвани за дейностите по обезопасяване и социализиране на паметника Бузлуджа. Билетите вече са в продажба. 

Свързани новини

3D мапинг ще освети Бузлуджа

10.08.2022

50 музиканти на 3 сцени на Бузлуджа

15.07.2022

A to JazZ обяви още изпълнители

13.05.2022

OPEN BUZLUDZA 2022 идва през август

11.05.2022

Даяна Рос - хедлайнер на Гластънбъри

10.11.2021