След обявената 30-годишна присъда: още едно дело срещу R. Kelly за сексуални престъпления

R&B певецът R. Kelly, който през юни беше осъден на 30 години затвор за сексуални престъпления, тази седмица отново ще се яви в съда по подобни обвинения, този път в родния си град Чикаго. 
 
Процесът по подбор на съдебни заседатели е започнал в понеделник, пише life.dir.bg. Петдесет и пет годишният изпълнител, чието истинско име е Робърт Силвестър Кели, беше признат за виновен в Ню Йорк за това, че десетилетия наред е ръководил схема за сексуална експлоатация на млади жени, включително тийнейджърки, в резултат на което преди почти два месеца получи присъда от три десетилетия зад решетките.
 
Сега на него му предстои да отговаря по обвинения за възпрепятстване на правосъдието, производство на детска порнография и незаконна сексуална активност с непълнолетно лице.
 
Музикантът и двама негови бивши съдружници са обвинени, че са осуетили хода на делото му за детска порнография през 2008, като са заплашили и подкупили жертвата, която по това време не е дала показания, но се очаква този път да говори. Тогава съдебните заседатели признаха изпълнителя на "I Believe I Can Fly" за невинен. Другите двама обвиняеми са бившият му мениджър Деръл Макдейвид и някогашният му служител Милтън "Джун" Браун. Очаква се процесът да продължи около четири седмици.
 
Адвокатката на R. Kelly - Дженифър Бонжан, е поискала от състава на съдебните заседатели да бъдат изключени всички, които са гледали документалната поредица "Surviving R. Kelly", в която участват няколко от жертвите на певеца. Съдията обаче е отхвърлил искането.
 
Осъждането на носителя на няколко награди "Грами" в Ню Йорк - първото в процес, в който по-голямата част от гражданските страни са чернокожи жени, се разглежда като повратна точка в движението #MeToo. Показанията извадиха наяве схемата на певеца за привличане на млади жени и изнасилването им със съучастието на обкръжението му. Много от жертвите разказаха за срещите си със своя идол по време на концерти, след които им е подхвърляно листче с координатите на певеца.
 
Срещу R. Kelly се водят дела и в други два щата. 

Свързани новини

R. Kelly заплашен от доживотен затвор

28.09.2021

R. Kelly се завръща с нов албум

29.11.2013

Чуй “PYD” на Justin Bieber и R. Kelly

18.11.2013