Коя е най-голямата звезда в латиното тази година

Номинациите за наградите "Грами"  бяха обявени преди ден и очаквано са повод за различни коментари.

Смята се, че наградата на Американската звукозаписна академия е най-престижното музикално отличие - еквивалент на кинонаградата "Оскар". Освен забележителния рекорд на R&B звездата Бионсе, която стана най-номинираният изпълнител в историята, прави впечатление, че все повече латино звезди влизат в основните категории. А това е напълно закономерно, предвид колосалните успехи на испаноезичната музика през последните години.

Изпълнителят Bad Bunny също пише история - неговият албум "Un Verano Sin Ti" е първият испаноезичен албум, номиниран в главната категория "Албум на годината". 

Пуерториканецът ще се състезава за наградата със знаменитости от ранга на Бионсе, Адел, Кендрик Ламар, ABBA и др., но дори само номинацията му тук е огромно постижение за латино сцената. Очаква се именно той да е един от фаворитите на латино наградите "Грами", които предстоят тази вечер в Лас Вегас. Той има 10 номинации, включително за албум и песен на годината.

Уникална е и номинацията на певицата Анита в категорията "Най-добър нов изпълнител" на Американската звукозаписна академия за церемонията през февруари 2023-та. "Уау уау уау… никога в живота си не съм си представяла, че ще настъпи такъв момент. Аз съм от Бразилия, хора…. искам да кажа… уау! Безмълвна съм!", туитна Анита в отговор на номинацията за "Грами". "Благодаря ви, благодаря ви, благодаря ви… завинаги. Победата или загубата е най-голямото постижение, което мога да си представя.", завършва изпълнителката.

Мексиканецът Омар Аполо - певец и автор на поп, алтернативна музика и R&B също получи номинация за най-добър нов артист. 

Прави впечатление, че голямата латино звезда Розалия и албума й "Motomami" са включени в номинациите за "Грами" в категорията за най-добър албум с латино рок или алтернативна музика. В категорията "Латино албум на годината", освен Bad Bunny, са номинирани още Кристина Агилера с испанския й албум "Aguilera", Fonseca с "Viajante", Рубен Бладес & Boca Livre с "Pasieros" и Себастиан Ятра с "Dharma +", но Розалия безспорно е една от най-успешните изпълнителки на световната сцена през тази година.

Именно Розалия е сочена за големия фаворит на латино наградите в Лас Вегас тази вечер. Песента "La Fama" с The Weeknd е номинирана за песен на годината и има всички шансове да спечели.

Розалия и Bad Bunny са главните конкуренти и в най-оспорваната категория "Албум на годината" на латино наградите, като тук залозите на специалистите от сп. Billboard падат върху певеца от Пуерто Рико. (бел.ред. Часове по-късно наградата отиде при Розалия.)

И въпреки че става въпрос за прогнози и нищо не е сигурно до раздаването на призовете, всички са категорични, че Bad Bunny и Розалия с техните албуми "Un Verano Sin Ti" и "Motomami" са най-изявените латино изпълнители през тази година.  

Кристина Цветкова 

Свързани новини

Тейлър Суифт с рекорд на "Грами"

05.02.2024

Заради обвиненията в насилие

24.01.2024

''Грами'' посмъртно

17.11.2023

Радост и сълзи!

14.11.2023

Грами 2024

13.11.2023