Кои са най-известните българи в класацията на списание Forbes

Пъстра палитра от нови звезди, провокативни артисти и дългогодишни любимци на публиката попадат в годишната класация на Forbes България "Топ 70 на българските знаменитости".

Изданието представи за девети път годишната си класация на най-известни български знаменитости. Според критериите на Forbes в класацията влизат: спортисти, тв водещи и продуценти, актьори и режисьори, музиканти, писатели, модели, инфлуенсъри, които имат присъствие и извън онлайн пространството.

Селекцията не включва журналисти, които се занимават с новинарски и публицистични предавания; режисьори и продуценти, които не са активни в медийното пространство; знаменитости, ангажирани пряко с политика. Измерват се успехите от декември 2021 до декември 2022 г.

Ето кои са в Топ 10 на класацията: 

1. Мария Бакалова 

За втора поредна година Мария Бакалова - най-успешната българска актриса в Холивуд, оглавява класацията на сп. Forbes. Бакалова се възползва от шеметния успех на "Борат 2" и успя да начертае следващите си професионални стъпки с множество роли в световни и български продукции, в които, освен че играе главната роля, Бакалова е и продуцент. 

2. Григор Димитров 

Григор Димитров завърши една предизвикателна за себе си година със силни представяния на турнирите във Виена и Париж. Той e 28-и в световната ранглиста на ATP и, както става ясно от текста за корицата на миналия ни брой, продължава да има големи амбиции на корта. Извън него Димитров, който е спечелил близо 22 млн. долара от наградни фондове, има силни рекламни договори с компании като Nike, Wilson, Netjets и Vitamin Well.  Димитров има над 1 млн. последователи в Instagram.

3. Христо Стоичков

Легендата на българския футбол се нареди сред стоте най-велики футболисти за всички времена на списание FourFourTwo (89-о място). По време на световното първенство по футбол в Катар, като анализатор за американския тв гигант TUDN, той взе интервюта с Лионел Меси, Роналдиньо, Бебето, Ромарио и много други звезди. Стоичков бе в отбора на звездните коментатори в галавечерята на ФИФА. Развива своя бранд за луксозни стоки H8S, известно рекламно лице е и е един от новите посланици на туристическа дестинация България.

4 - 5. Иван Христов и Андрей Арнаудов

Популярните тв водещи и продуценти разгърнаха огромна палитра от разнообразни дейности и проекти. Продуцентската им компания стои зад някои от най-гледаните предавания на bTV – "Фермата", сериалите "Съни бийч" и "Мен не ме мислете", предаванията "Бригада Нов дом" и "Смени жената". През 2023 г. пък се впускат в ново приключение със заснемането на пълнометражен биографичен филм за Гунди. Издатели са на популярни книги и развиват и социалните проекти "Движение за национална кауза" и Bulgaria Wants You.

6. Магърдич Халваджиян

Халваджиян е продуцент на най-рейтинговите предавания на Нова телевизия - "Като две капки вода", "Звездите в нас" и  "Забраненото шоу на Рачков", което в новия си сезон вече се нарича "С Рачков всичко е възможно". Един от новите проекти на продуцента на Global Group е образователна платформа с мастъркласове.
 
7. Евтим Милошев
 
След 8-годишна пауза продуцентският отбор на Dream Team Productions отново вкара приключението Survivor в домовете на зрителите – този път с дестинация Филипините. В ефира на bTV другият проект на Милошев е комедийният сериал "Татковци", а в телевизионното пространство на Нова – новият сериал "Лъжи­те в нас", чийто първи сезон се завъртя през пролетта. В момента текат снимките на продължение на друг знаков за продуцента сериал – "Дяволското гърло".
 
8. Ансамбълът по художествена гимнастика
 
Новият ансамбъл по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова спечели златните медали от световното първенство. Съставът, воден от Весела Димит­рова, стъпи на върха в многобоя в първото си голямо състезание. Със световната титла ансамбълът спечели и квота за олимпийските игри в Париж 2024. България печели злато от световното в многобоя при ансамблите за първи път след Измир 2014.
 
9. Георги Господинов
 
В края на 2022 г. романът "Времеубежище" на Георги Господинов бе включен в престижните класации на Guardian и на New York Times за една от най-добрите книги на годината, редом до Нобелови лауреати и световни бестселъри. През май Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература – Premio Strega Europeo, а освен в Италия, Великобритания и САЩ книгата вече е преведена на над 10 езика и се разпространява на международния пазар. 
 
10. Любо Киров 
 
През есенния тв сезон Любо Киров за втори път седна на менторския стол в "Гласът на България", два пъти напълни зала 1 на НДК, направи грандиозен концерт в зала Troxy в Лондон и лятно турне в България, което се нареди сред най-посещаваните събития на български изпълнители в класацията на Eventim. На пазара излезе и биографичната му книга "Всичко е имало смисъл", а на наградите на БГ радио грабна три статуетки. 
 
В класацията до номер 20 влизат: Димитър Рачков, Георги Тошев, Лили Иванова, Шеф Иван Манчев, Нико Тупарев, Шеф Силвена Роу, Азис, Александър Везенков, Соня Йончева и Александър Кадиев. Пълната класация вижте ТУК. 

Свързани новини

"Топ Гън: Маверик" откри наградния сезон

09.01.2023

Виж хитовете през последните 70 години

03.11.2022

10 хитови песни за Хелоуин

31.10.2022

Топ 20 на най-касовите музикални филми

02.08.2022

"Топ Гън: Маверик" е близо до милиарда

23.06.2022