Респект за The Cure: ниски цени на билетите и рекордни приходи от последното им турне

Английските ню уейв легенди The Cure доказаха за пореден път, че освен великолепни музиканти, са и страхотни хора.
 
Лидерът на бандата Робърт Смит направи наистина всичко по силите си да задържи цените на билетите за турнето им в САЩ на възможно най-ниските цени и отговорът на хората, които ги обичат, не закъсня – The Cure официално отбелязва най-успешното турне в своята дългогодишна история. Тотален респект. 
 
Billboard информира, че последното турне на групата, озаглавено “Shows of a Lost World” (Представления от един изгубен свят), е успяло да продаде общо 547 хиляди билета на обща стойност 37 милиона и половина долара. И двете числа са огромен успех за бандата и бият с много предните им рекорди (през далечната 1992 година музикантите са успели да продадат 402 хиляди билета, а през 2016 са направили успешно турне на обща стойност 18 милиона долара).
 
Цифрите говорят доста красноречиво за ситуацията, но простата истина е, че The Cure можеха да изкарат значително повече пари, ако го желаеха. Фронтменът Робърт Смит обаче целенасочено направи така, че милиони долари от потенциални приходи да не отидат при музикантите от групата, само и само големите сайтове за билети като Ticketmaster например да могат да предложат максимално разумни цени на техните билети. Така например Billboard съобщава, че средната цена на билет за концерт на The Cure от последното им турне е била 68 долара и половина. Това е с 37% по-малко от средната цена на билет за всички останалите големи турнета през тази година.
 
По време на продажбата на билети Смит категорично се отказа от “платинената опция” на  Ticketmaster, както и от “динамичната“ такава. Той се опита максимално много да ограничи и легалната препродажба на вече закупени билети за концертите на групата в Северна Америка, там, където това беше легално възможно. За финал Смит и компания направиха всичко по силите си да осигурят и частично възстановяване на суми от билети на The Cure, които са били закупени с прекалено високи такси.
 
Големи музиканти и големи хора. Каква е поуката от цялата история? Напълно възможно е дори и в днешно веме да защитиш феновете си, да продаваш билети на приемливи цени и въпреки това да имаш комерсиален успех. Всички печелят. По-късно тази година предстои The Cure да оглавят чикагския фестивал “Riot Fest”, след което се отправят на турне в Латинска Америка. Пожелаваме им здраве и успех
 
Симеон Чешмеджиев

Свързани новини

The Cure обявиха европейско турне

07.12.2021