Стотици изпяха "Nothing Compares 2 U" в Дъблин

Фенове на Шинейд О'Конър изпяха най-известната й песен на трогателно събиране в Дъблин, за да отдадат почит на покойната звезда.
 
Няколкостотин души се събраха, за да изпеят "Nothing Compares 2 U" в неделя следобед.
 

 
Певицата, която почина миналата седмица в Лондон на 56-годишна възраст, получи международна слава през 1990 г. с нейната версия на хита.
 
Наред със силния си глас и текстовете, ирландската изпълнителка беше известна с непримиримостта си по социални и политически въпроси, след които скандала с насилие над деца в Католическата църква и отношението към жените, занимаващи се с музика.
 
Събитието в центъра на Дъблин беше организирано от социалистическата феминистка група "Роза". Активистката на движението и бивш ирландски парламентарист Рут Копинджър отдаде почит на покойната певица.
 
"Изключителен и уникален глас, който можеше да бъде както шепот, така и писък, тя пленяваше публиката", каза Копинджър.
 
"Артистичността и активността на Шиниъд не могат да бъдат разделени – те бяха свързани. Нейната артистична почтеност и чувство за справедливост идват от собствения и опит с несправедливост".
 
По-рано в неделя, ирландският журналист и романист Колъм Тойбин каза, че О'Конър е пяла с "чувство за мисия", за да говори срещу несправедливостите.
 
Пред Би Би Си радио той определи като "изключителен момент" това, че певицата скъса снимката на собствената си майка пред папата. Според Тойбин така О'Конър показала, че е има желание да "върви срещу зрънцето", за да подчертае това, което ще се превърне в скандал с насилие над деца в Католическа църква.
 
Шиниъд О'Конър, която е отличена с награда "Грами", предизвика полемика и влезе в заглавията през 1992 г., когато скъса снимка на папа Йоан Павел Втори в американското телевизионно шоу "Събота вечер на живо" в знак на протест срещу Католическата църква, като предизвиква яростна реакция, припомня ДПА.

Свързани новини

Ирландката е с посмъртна номинация

13.02.2024

Отиде си Шинейд О'Конър

27.07.2023