Шинейд О'Конър ни напусна на 56

Емблематичната ирландска певица Шинейд О'Конър почина на 56-годишна възраст.

Семейството ѝ потвърди за кончината с официално съобщение, без да съобщава подробности. "С голямо прискърбие обявяваме кончината на нашата любима Шинейд. Нейното семейство и приятели са съкрушени от загубата и молят личното им пространство да не бъде нарушавано в този тежък миг."

Певицата стана най-популярна с хита от 1990 година "Nothing Compares 2 U" ("Нищо не може да се сравни с теб") – песен, която е написана от Принс, но ирландката я превръща в истински химн.

Песента е включена в дебютния ѝ албум, който става номер 1 в музикалните класации в Ирландия и Обединеното кралство. От 80-те години на миналия век тя издава 10 солови албума - от мултиплатинения "I Do Not Want What I Haven't Got" до "I'm not Bossy, I'm the Boss" от 2014 г., съчетавайки традиционната ирландска музика с блус и реге.

Нов документален филм разказва за славата и падението на Шинейд O’Конър

Шинейд О’ Конър има 10 студийни албума, но през поседните години по-често попадаше в общесвеното пространство с психическите си и семейни проблеми, включително опит за самоубийство и наркотична зависимост. Певицата без колебание изразява силни позиции по теми като религията, правата на жените, войната, и сексуалните посегателства над деца. През 90-те тя предизвика истински скандал, късайки снимка на папата на сцената, обвинявайки Католическата църква в сексуални посегателства над деца. По-късно ирландката прие исляма. 

Родена през 1966 г. в окръг Дъблин, Шинейд Мари Бернадет О'Конър е третото от пет деца. Семейството ѝ преминава през тежък развод. Певицата описва себе си като дете "клептоман" в интервю от 2013 г. Това бил нейният начин за справяне с насилието, на което е била подожена в детството ѝ, разкри тя. 

Шинейд О'Конър обяви, че се пенсионира, мениджърите ѝ се скараха

Шинейд няколко пъти е арестувана, преди да бъде изпратена в църковно поправително училище, където монахиня я насърчава да се занимава с музика, като й купува китара. О'Конър започва да ходи по улиците на Дъблин и да пее по заведения. Тя се премества в Лондон и продуцира първия си албум на 20 години, докато е бременна.

Тъжен факт е, че кончината на Шинейд идва едва 18 месеца след като си отиде сина на певицата - Шейн. 

 

Свързани новини

Ирландката е с посмъртна номинация

13.02.2024

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023

Отиде си звездата на италианската сцена

22.08.2023

Стотици изпяха "Nothing Compares 2 U"

31.07.2023

Звездата от "Коса" почина на 71 години

13.06.2023