Отиде си голямата звезда на италианската сцена - Тото Кутуньо

Почина италианската естрадна звезда Тото Кутуньо, съобщиха световните агенции.
 
Певецът, известен на няколко поколения с рефрена "la sha te mi cantare", беше на 80 години. Той е издъхнал след дълго боледуване,  днес в болница "Сан Рафаеле" в Милано.
 
Неговият мениджър Данило Манкузо поясни, че състоянието на певеца композитор се е влошило през последните месеци. Той се бореше с рак на простатата, с който бе диагностициран още през 2007 г.
 
От звукозаписната компания на Кутуньо Carosello Records излязоха с изявление: „Малко повече от месец след своя 80-и рожден ден ни напуска един от най-прочутите италиански артисти за всички времена. Певец и композитор с повече от 100 милиона продадени копия от албумите му, най-известният представител на италианската музика по света, който разнасяше традицията на италианската песен в чужбина, артист с изключителна кариера, който ще продължи да ни вдъхновява и обединява“.
 

 

Салваторе "Тото" Кутуньо е роден на 7 юли 1943 г. във Фосдиново, Северна Италия. Въпреки че бе звезда със собствените си изпълнения, Тото Кутуньо е писал песни и за много други певци. Автор е на едни от най-любимите шлагери на Жо Дасен - "L'été indien", "Et si tu n’existais pas", "Le Jardin du Luxembourg". Дълги години е композирал за Адриано Челентано, негови песни са в репертоара на Далида, Джони Холидей, Луис Мигел и други, пише "Сега". 
 
През 1976 г. Кутуньо участва с групата си "Албатрос" за пръв път на фестивала в Сан Ремо, като се класират на трето място. След още един хит обаче групата се разпада и Кутуньо започва успешна солова кариера.
 
През 1980 г. печели първа награда в Сан Ремо с песента "Solo noi". Завинаги обаче го свързва с този фестивал може би най-популярната му песен" L'italiano", представена през 1983 г. Тогава тя се класира едва на пето място, но светкавично се превръща в световен хит. "Написах "L'italiano" за Челентано, но той я отказа. И до днес не мога да повярвам...", беше споделил Тото Кутуньо в едно свое интервю.
 
Голямата италианска звезда се е състезавал в конкурса на фестивала в Сан Ремо 15 пъти - рекорд, който споделя с Ал Бано, Пепино ди Капри, Милва и Анна Окса.
 
През 1990 г. певецът печели и конкурса "Евровизия" в Загреб с композицията си "Insieme". 

Поклон! 

Свързани новини

Ново от Ваня Щерева: "Тръгвай"

05.09.2023

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023

След 21 години, Talking Heads се събират

22.08.2023

Царската внучка се нарича Ona Mafalda

05.06.2023

Тина Търнър си отиде на 83

24.05.2023