Лейди Гага отбеляза 15-годишнината от излизането на първия ѝ албум

Лейди Гага отбеляза 15-годишнината на първия си албум Fame (2008), като издаде негови бледосини плочи и благодари на феновете си в Инстаграм.
 
"Благодаря ви за 15 години #thefame", написа Гага в Инстаграм заедно с видеокомпилация с кадри от времето, когато за първи път се появява на музикалната сцена, докато промотира албума и изпълнява хитове от него.
 
 
Възходът на мегазвездата започва с този албум, припомня БТА. От него са първите ѝ хитове "Just Dance" и "Poker Face" , които заемат първо място в класацията на Billboard, и "Love Game" и "Paparazzi", които се класират в първата десетка. Самият албум достига второ място в класацията на Billboard, но оглавява седем седмици британската класация. Той става шест пъти платинен и получава пет номинации за "Грами", включително за албум на годината, като се налага в категорията за най-добър електронен/денс албум и най-добър денс запис за "Poker Face". Fame се смята за един от най-великите дебютни поп албуми.
 
След отличните отзиви Лейди Гага го преиздава в делукс версия "The Fame Monster" следващата година, от който са хитовете "Bad Romance", "Telephone", "Alejandro". 
 
Освен с провокативния си вид, Лейди Гага е известна и с това, че работи в разнообразни музикални жанрове. Освен поп, денс-поп, софтрок, електророк и технопоп в индивидуалните си албуми, записва джаз класики с Тони Бенет – "Cheek to Cheek" от 2014 и "Love for Sale" от 2021.
 
През 2017 Лейди Гага обяви, че страда от фибромиалгия - заболяване, което е съпроводено с хронични болки в мускулите и костите и се отразява на концентрацията и паметта. Това наруши концертния ѝ график.
 
Лейди Гага е сред най-награждаваните музикални изпълнители в историята. Тя е получила 13 награди "Грами" от 36 номинации, 18 Видео-музикални награди, 12 Европейски музикални награди, 9 Световни музикални награди, 2 статуетки "Златен глобус", 1 "Оскар", 9 Музикални награди на Billboard и др.
 
Рожденото име на Лейди Гага е Стефани Джоан Анджелин Джерманота. Освен певица, авторка на песни и продуцентка, тя е актриса, като се изявява в киното - "Мачете убива", "Роди се звезда", "Домът на Gucci” и телевизията - "Зловеща семейна история: Хотел". Работила е с Робърт Родригес, Брадли Купър, Ридли Скот.
 
Лейди Гага има 12 насрочени концерта "Джаз и пиано" в Лас Вегас от края на август до началото на октомври. 

Свързани новини

Рок легендите с изнендаваща колаборация

02.10.2023

Лейди Гага разби клишето на Оскарите

13.03.2023

Виж Лейди Гага в "Жокера 2"

15.02.2023

Лейди Гага - новата Харли Куин?

14.06.2022

"Hold My Hand", Лейди Гага и "Топ Гън"!

04.05.2022