Фестивалът Burning Man се превърна в кално бедствие

Близо 70 000 посетители на Burning Man бяха блокирани в пустинята Блек Рок в Невада, принудени да се подслонят и да пестят храната, водата и горивото си, след като бурите наводниха територията на фестивала.
 
Мястото в пустинята стана буквално непристъпно, а колите и караваните на хората затъваха в лепкавата кал. Организаторите на Burning Man подчертаха, че няма причина за тревога. Въпреки това хиляди хора днес си тръгнаха от мястото, оставяйки затъналите си каравани, палатки и вещи в пустинята. 
 
 
В изявление, публикувано на официалния уебсайт на Burning Man, организаторите пишат: „Burning Man е общност от хора, които са готови да се подкрепят един друг. Дойдохме тук, знаейки, че това е място, където носим всичко необходимо, за да оцелеем. Именно поради това всички ние сме добре подготвени за метеорологични събития като това. Ние сме ангажирани на пълен работен ден с всички аспекти на безопасността и гледаме напред.“ 
 
Въпреки калните условия, присъстващите ще могат да напуснат територията на фестивала от понеделник сутринта, увериха организаторите.
 
 

Фестивалът Burning Man се провежда в пустинята на Невада от края на 80-те години на миналия век и е известен като цветно и свободолюбиво събитие на контракултурата. Името му идва от традиционния му финал - зрелищно запалване на 12-метрово чучело. В рамките на феста посетителите изграждат временен град в пустинята за концерти и други арт събития.

Тъй като всичко това се случва на отдалеченото място при така или иначе суров пустинен климат, всяка година организаторите предупреждават гостите да си носят всичко необходимо за оцеляване в пустинята, включително храна и вода. Количеството дъжд, което се е изсипало тази година обаче е изненадало дори и най-подготвените ентусиасти. 

Свързани новини

Джазът събира млади таланти в София

22.05.2023

A to JazZ обяви още изпълнители

13.05.2022

Официален старт на София Филм Фест

11.03.2022

Мини Арт Фест 11 е този уикенд!

22.07.2021

Мария Бакалова на червения килим в Кан

04.06.2021