Отиде си китаристът на Massive Attack Анджело Брускини

На 62 години почина китаристът на уникалната трип хоп група от Бристол – Massive Attack. Англичанинът Анджело Брускини е издъхнал след борба с рак на белия дроб. От групата потвърдиха смъртта му с постове в социалните мрежи.
 
 
Страхотен пост пуснаха Massive Attack за своя колега и приятел в социалната мрежа X. В него се казва следното: "Извънреден и единствен по рода си талант. Силно ексцентричен. Невъзможно е да предадем с думи всичко, с което успя да допринесе за нашата група. Той създаде огромна част от канона на бандата. Какви щастливци сме, че имахме този живот,  заедно с него." Много силни и точни думи.
Съпругата на Анджело Брускини написа във Facebook, че той е починал на 23 октомври от рядък вид рак на белия дроб. Тя сподели, че той е останал джентълмен до самия край и ще бъде запомнен с щурото си чувство за хумор и музикалния си талант.
 
Това лято самият музикант сподели за заболяването си във Facebook. Тогава Брускини написа следното: "Вече два пъти лекари ми пожелават ‘На добър час и късмет!’ след преглед за рак на белия дроб. Мисля, че с мен е свършено! Имах страхотен живот, обиколих света много пъти, срещнах се с много невероятни хора, но вратата постепенно се затваря. Мисля, че ще седна да напиша книга." 
Брускини е израснал в Бристол и музикалната му кариера започва още в началото на 80-те години на миналия век. Около 10 години той изкарва с групата The Blue Aeroplanes, която е доста новаторска за времето си и свири нещо средно между рок и ню уейв. В средата на 90-те години той е поканен на прослушване за бандата Massive Attack. В едно интервю от 1999 той споделя, че на въпросното прослушване, според него, се е представил "ужасяващо зле". Няколко месеца от групата няма никакви новини. Тогава обаче излиза албумът им Protection. Брускини с изненада открива, че някои от семплите в песните са му ужасно познати, защото всъщност са негови. Малко след това е поканен на турне с Massive Attack и приема. 
 
Останалото, както казват, е история. Брускини вече официално е член на групата за следващия им албум – уникалния Mezzanine (1998). Той достига статут "двойно платинен" и първо място в музикалните класации на Острова. Част от него са велики парчета като "Teardrop", "Risingson" и "Angel". Китаристът има огромен принос за написването на последната. Критиците споделят за нея, че е движена напред от "истинска стена от китари".
 
 
The Blue Aeroplanes също отбелязаха смъртта на дългогодишния си колега с пост във Facebook, в който казват, че са съкрушени от новината. Бандата се описва като най-старата активна група в Бристол, арт-рок институция, която е повлияла групи като REM и Radiohead.
 
Поклон пред паметта му.
 
 
Симеон Чешмеджиев 

Свързани новини

Massive Attack - "The Spoils"

10.08.2016

Massive Attack идват с ново шоу

27.05.2014

Massive Attack пристигат още на 3 юни

21.05.2014

Massive Attack се завръщат у нас

31.03.2014