Благодарение на изкуствения интелект получихме последната песен на The Beatles

Благодарение на изкуствен интелект легендарната британска група The Beatles се завърна на музикалната сцена с нова песен. Пол Макартни е записал басите, а Ринго Стар – барабаните. Това е първата ''нова'' песен на групатa от 1995 г. насам. Тя се казва "Now and Then" (''Сега и тогава'') и вече е качена в интернет пространството.

Песента е написана и изпята през 1978 г. от Джон Ленън. През 1994 г. Йоко Оно дава на Пол Макартни касетка с демо записи на покойния вече Ленън, от които Макартни заедно с Ринго Стар и Джордж Харисън реализират през 90-те две от песните - "Free As a Bird" и "Real Love".

Тогава те не успяват да издадат песента "Now and Then" заради технологични ограничения. Оказва се, че вокалите на Ленън не могат да бъдат разделени от музиката и съединени с нови части, реализирани от Макартни, Стар и Харисън. Това, обаче, не може да бъде пречка през 2023. През 2021 г. режисьорът Питър Джаксън прави документален филм за групата "The Beatles: Get Back" и за целите на филма, неговият екип използва и изкуствен интелект (ИИ), с помощта на който успява да изолира отделни парчета от общия микс. Именно тази технология е открила пътя към премахването на шума в оригиналния демо запис на Джон Ленън. 

''Отне ни близо четвърт век да чакаме за правилния момент да се опитаме отново да направим Now and Then'', казва Маккартни. ''Бяха нужни само няколко секунди обработка на стария запис от технологията и чухме гласа на Джон в кристално качество'', допълва той.

Пол Маккартни каза, че е било ''вълшебно'' да се чувства сякаш е заедно с останалите от The Beatles за новата песен. ''Преди да загине, Джон работеше върху няколко песни и Йоко се обади на Джордж Харисън и му каза: ''Имам касета с песни на Джон, които са незавършени. Искате ли да ги завършите?'', разказа Пол Маккартни. ''Обсъдихме го и си казахме: ''Да, това ще е страхотно'', защото по този начин сякаш щяхме отново да работим с Джон... завършихме две песни, но не и третата - "Now And Then". Така че това продължи дълго и аз си мислех: ''Остана нещо, трябва да я завършим''. Накрая говорих с Ринго и го попитах иска ли да запишем отново барабаните. След това си помислих, че мога да променя малко и баскитарата... Имахме вече записана китарата на Джордж и гласа на Джон. Беше вълшебно да го направим''.

Само за два дни от пускането във видео платформата Youtube, песента вече има над 18 млн. гледания.

Свързани новини

Над 200 изпълнителя зад подписката

09.04.2024

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Ето кой ще се бори за "Оскар" 2024

24.01.2024

ИИ отстъпва на човека - все още

19.09.2023

Том Круз тръгна на война срещу ИИ

19.07.2023