10 интересни факта, които не знаехте за "All I Want for Christmas"

Зимата вече официално е тук - уикендът ни донесе много сняг, на много места вече виждаме че е поставена коледната украса, а в края на седмицата започва и най-празничния месец декември. 
 
На някои може би вече има замириса на портокалови корички и канела. А как може да има коледно настроение без най-коледната песен? Да, точно така, това е емблематичната песен на Марая Кери - ''All I want for Christmas''. Въпреки че може би е един от най-известните хитове, сигурни сме, че има неща, свързани с песента, за които не знаете. Е, сега ще ви издадем 10 интересни и забавни факта.
 
 
1. Това е първият празничен рингтон, който получава двойно платинен сертификат
Помните ли, когато плащахме за мелодии, за да може телефонът ни да е по-як от всички останали? Да, и "All I Want For Christmas Is You" изкара доста пари от това, защото бе първата празнична мелодия, която получи двоен платинен сертификат от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка. Това е и единствената песен, която има диамантен сертификат. За това заслуга имат предимно моловете и големите магазини, които я пускат ежегодно.
 
2. Записана е през август
Тази коледна класика е записана, когато навън е било горещо - през август 1994г. Това обаче не пречи на Марая Кери и съавтора Уолтър Афанасиев да се потопят в празничния дух. Афанасиев си спомня: ''Внесоха ни коледни елхи и светлини в студиото, за да ни заредят с настроение. В един момент дори се говореше за вкарване на сняг, но не го приехме, слава Богу!'' И въпреки че песента става огромен хит, Кери и Афанасиев повече не работят заедно.
 
3. "Кралицата на Коледа" е носител на три рекорда на Гинес за песента
Те са за "Най-популярната празнична (коледна/новогодишна) песен в класацията на Billboard Hot 100 от солов изпълнител", "Най-стриймваната песен в Spotify за 24 часа" и "Най-много седмици в британската класация за сингли "Тop 10" за коледна песен".
 
4. А знаете ли кой всъщност играе Дядо Коледа в клипа към песента?
По това време съпругът на Марая играе Дядо Коледа във видеото. Томи Мотола се появява в ролята на брадатия старец, който носи на Кери подарък и си тръгва с червена шейна. Колко романтично.
 
 
5. Хитът помага на Кери да счупи рекорд на Billboard
Миналата година Марая успя да счупи още един рекорд благодарение на тази песен. Когато "All I Want For Christmas Is You" се задържа на върха на Billboard Hot 100 в продължение на 10 седмици, певицата стана първата жена в историята, чиито три песни са били на първо място в продължение на двуцифрен брой седмици. Тя е и третият изпълнител, който някога го е правил - другите двама са Boyz II Men и Дрейк. Коледният хит я направи и първият изпълнител в историята, който оглавява класацията Billboard Hot 100 през четири различни десетилетия, стартирайки от 90-те години на миналия век.
 
6. Съществуват много версии на "All I Want For Christmas Is You"
Разбира се, сингълът, който познаваме и обичаме, е на челна позиция, но в момента Марая Кери е издала няколко различни версии. Когато пусна втория си празничен албум, тя прави и "изключително празнична" версия на песента. Има и такава, която записа с Джъстин Бийбър през 2011. Песента има много кавъри, направени от други изпълнители. Всички те са страхотни, но нищо не може да се сравни с оригинала. 
 
 
7. Това ли е и любимата коледна песен на самата изпълнителка?
И макар ''All I want for Christmas'' да чупи рекорди и да е една от най-слушаните песни по цял свят, за Марая Кери любимата коледна песен е на Нат Кинг Коул - ''The Christmas Song''.
 
 
8. Милиони копия и приходи само от една песен
С глобални продажби от повече от 16 милиона копия, песента е най-големият международен успех на певицата и 11-ият най-продаван сингъл на всички времена. Към 2017 г. се съобщава, че песента е спечелила 60 милиона долара от авторски права. И всяка година тя става все по-популярна.
 
9. Е, това вече не го знаете със сигурност - дори козите обичат "All I Want for Christmas Is You" 
Британски фермер разкри през 2010 г., че неговите кози всъщност произвеждат най-много мляко, когато слушат "All I Want for Christmas Is You".
 
10. Песента е вдъхновител на анимационен филм и детска книга
Те носят и същото име - ''All I want for Christmas''. А в тях участва самата Кери и едно кученце!
 

Свързани новини

Ариана Гранде пее със своя идол

16.02.2024

Ирландката е с посмъртна номинация

13.02.2024

Коледният дух завладя и Белия дом

03.01.2024

Вечният коледен хит отново на върха

21.12.2023

Сама на Коледа

20.12.2023