Наближава шестото издание на фестивала за класическа камерна музика "Неотъпкана пътека"

През лятото на 2024 година "Неотъпкана пътека" отново планира концерти в Ковачевица и Гоце Делчев.
 
Програмите ще представят световните премиери на три нови произведения, написани специално за музикантите на фестивала, като всяко от тях ще бъде комбинирано с подбрани шедьоври от класическия камерен репертоар.
 
Композиторите, с които ще работи фестивалът през 2024, са Лора Ал Ахмад, Петър Керкелов и Светлин Христов. Продължава и сътрудничеството с Добринка Табакова, а специални гости ще са световноизвестните Александьр Фитърстийн (кларинет) и Йосуке Кауазаки (цигулка), които ще гостуват в България за първи път. Към екипа ще се включат и българските музиканти Анна Петрова (пиано) и Теодора Атанасова (виолончело).
 
 
Фестивалът продължава да гради силна и ангажирана общност от съмишленици, които не само ценят музиката, но подкрепят различни съпътстващи каузи, които включват ремонт и поддръжка на читалището в Ковачевица, засаждане на нови дръвчета и почистване на селото в последния ден на фестивала. Нови съпътстващи инициативи това лято ще бъдат фермерски пазар и представяне на уникалните вкусове на западнородопската кухня.
 
Разгледайте програмата и си подарете един незабравим уикенд с приятели в Родопите!
 
Четвъртък, 1 август, 2024, 19:00 ч.
Гала концерт [купи билет]
В програмата: Й.С.Бах, Добринка Табакова, Франц Шуберт и Едуард Елгар
 
Петък, 2 август, 2024, 19:00 ч.
Откриване на фестивала: Доста - обречена на небесното [купи билет]
Клавирен квинтет от Лора Ал-Ахмад, световна премиера
В програмата: Йозеф Хайдн, Франц Шуберт, Лора Ал-Ахмад и Карл Мария фон Вебер
 
Събота, 3 август, 2024, 19:00 ч.
Читалище "Светлина" - Ковачевица
Звукови пейзажи: ... и после звънна цялото пространство ...  [купи билет]
Мелодии и вибрации за камерен ансамбъл и електроника от Петър Керкелов, световна премиера
В програмата: Франц Шуберт, Й. С. Бах, Петър Керкелов и Йоханес Брамс
 
Неделя, 4 август, 2024, 15:00 ч.
Читалище "Светлина" - Ковачевица
Следобеден концерт: По пътеката на сънищата [купи билет]
Песни за мецосопран, кларинет и клавирно трио от Светлин Христов, световна премиера
В програмата: В. А. Моцарт, Арам Хачатурян, Светлин Христов и Едуард Елгар
 
Музикален екип: Лора Чекоратова, Георги Вълчев, Мариана Карпатова, Никола Таков, Добринка Табакова, Александър Фитърстийн, Лора Ал-Ахмад, Йосуке Кауазаки, Анна Петрова, Петър Керкелов, Александър Сомов,Теодора Атанасова, Румен Цветков, Светлин Христов
 
 
Фестивални преживявания
Присъединете се към нас на 3 август 2024 г., събота, 21:00 ч., веднага след концерта, за специално кулинарно преживяване. Местата са ограничени, моля резервирайте до 15 юли.
 
 
Местни вкусове и аромати
Хляб + лютеница + сирене = Щастие
Тази година планираме няколко кулинарни партньорства. Гостите на фестивала ще могат да се насладят на местни сирена и уникални вина, и да се научат как да правят хляб и лютеница, вкусвайки от ароматите на региона. Разходете се из Ковачевица преди концертите и надникнете в дворовете на нашите партньори, където ще ви очакват лакомства и освежителни напитки.
 
 
Изобразително изкуство
За почитателите на изобразителното изкуство - не пропускайте да разгледате изложбите в музея на Ковачевица и в Шиндаровата къща, където ще се запознаете с хора на изкуството, интелектуалци от селото и с богатата му история. 
 
Планираме и представяне на картина от Васил Василев на втория етаж на читалище "Светлина", в партньорство с галерия Астри. Обезателно се разходете и до село Лещен, където можете да посетите галерията на големия български поет Борис Христов. Във фоайето на хотел Ува Нестум в Гоце Делчев ви очаква изложба с творби на български художници. 
 
Четвъртък, 1 август, 2024 / 16.00 ч.
Неврокопска митрополия - Гоце Делчев
Концерт за деца с участието на музикантите от "Неотъпкана Пътека"
Вход свободен за деца и техните родители
 
 
Подарете стол в читалището в Ковачевица до 15 юли
За тези от вас, които имат желание да ни подкрепят, включвайки се в кампанията "Подари стол" за залата на читалище "Светлина", приемаме поръчки до средата на юли. Табелките ще са готови и монтирани за първия фестивален ден.  

Свързани новини