Любимата песен носи удоволствие като от секса

Независимо дали става въпрос за припев на поп песен или за бавна симфонична музика всеизвестно е, че любимите ни песни ни карат да се чувстваме добре.

Учените обаче установиха, че любимата ария или китарен риф могат да предизвикат същата химическа реакция в тялото като добрата храна, парите и секса. Удоволствието се дължи на химическото вещество допамин, което помага на нервните клетки да си предават сигнали една на друга. То води до промени в сърдечния ритъм, дишането и температурата, както и в начина, по който кожата ни провежда електричество. Всички те са признаци на удоволствие и могат да бъдат измерени научно.

Учени от университета МакГил в Монреал изследвали мозъка на доброволци, докато слушали музика. Те установили, че по време на "пиковата емоционална възбуда" области от мозъка, свързани с удоволствието, освобождавали допамин. Учените, чието изследване е публикувано във в. "Nature Neuroscience", заявяват, че изследването им може да обясни защо слушането на музика се цени толкова много и защо "музиката може ефективно да се използва в ритуали, за маркетинг или филми".