Бракът с любов е ключът към по-добър живот

Бракът подобрява здравето, повишава настроението и удължава живота, твърдят учените от Cardiff University, цитирани от Dailymail.co.uk. Единственото условие, за да се случи това, е съпрузите да се обичат истински и да се подкрепят един друг, пишат още от изданието.

Резултатите от изследванията, проведени в 7 европейски страни, показват, че бракът подобрява физическото и психическото здраве и намалява риска от преждевременна смърт.

Според Джон Галахър, анализирал резултатите, щастливите съпрузи са по-склони да се хранят здравословно, да имат повече приятели и да се грижат повече един за друг.

Най-доброто време за встъпване в брак за мъжете е след 25 години, а при жените - от 19 до 25 години.

Когато става дума за физическото здраве, мъжете имат по-голяма полза да бъдат във връзка, отколкото жените, но когато става въпрос за психическото здраве, по-голяма полза имат жените. Обяснението: жените се отразяват положително на начина на живот на мъжете, а от друга страна нежните половинки се чувстват по-добре, когато имат опора и подкрепа в лицето на любимия.

Браковете, в които цари неразбирателство обаче оказват тъкмо обратното влияние – не само, че не подобряват здравето, но могат и напълно да съсипят психиката. Тогава е по-добре да бъдете сами, отколкото да останете в проблемната връзка.

По миналогодишни данни на Световната здравна организация бракът намалява риска от поява на безпокойство и депресия, както и от простудни заболявания.