В Китай посрещат годината на Заека

Какво е общото между Брад Пит, Анджелина Джоли, Тайгър Уудс, Дейвид Бекъм и Алберт Айнщайн? Всички те са родени в годината на Заека, която според Китайския лунен календар ще започне от утре.

Милиони китайци се готвят да отбележат празника, който е най-любимия, почитания и продължителен в страната. Годината на заека носи чистота, доверие, справедливост и любов. Съгласно китайският календар тя започва на 3 февруари 2011 г. и завършва на 22 януари 2012 г. Според традициите цветът на годината е белия, а щастливото число е 2. Китайски астролози прогнозират непредвидима година от гледна точка на възходи и спадове и съветват хората да бъдат предпазливи.

Заекът е четвъртия от 12-те знака в източния календар. В Китай го смятат за най-щастливия. Родените в годината на Заека са доста амбициозни и обкръжени от много приятели. Въпреки кроткият си нрав, този знак покровителства тези, които неотклонно следват своите цели и притежават добър вкус. В Китай не обичат да гадаят за това каква ще бъде настъпващата година, но вярват в доброто и в своите сили.

Магазините са заляти от  зайци - златни, шоколадови, плюшени и живи. В зоомагазините в Пекин миниатюрните зайчета холандска порода се продават за 500-800 юана /75-120 долара/ в зависимост от украската. С такава сума трябва да се бръкнете и ако желаете да си купите 80-сантиметров заек от пекинските сладкари. По-практичните китайци предпочитат да си купят дрехи с изображението на заек или даже USB с формата на животното. Фантазията на продавачите и производителите, за които заекът е златна мина, е безкрайна в Китай. Най-важното обаче е да бъдете радостни, защото именно тогава заекът ще бъде благосклонен към вас през цялата година. Царуването му ще приключи на 23 януари 2012 г., когато ще посрещнем годината на Дракона.