Шоколадът е провъзгласен за най-новата "суперхрана"

Шоколадът е по-полезен от плодовете. Това показват резултатите от американско изследване и със сигурност е новината, която феновете на шоколада винаги са мечтали да чуят, пише в. "Дейли експрес".

В добавка към добрата вест сладкото изкушение е провъзгласено за най-новата "суперхрана".

Благодарение на проучването на специалистите от центъра "Хърши" в САЩ любителите на шоколада вече няма да изпитват угризение, когато хапват повече от какаовата вкусотия.

Авторите на изследването са доказали, че на грам продукт шоколадът съдържа повече здравословни растителни съединения и антиоксиданти в сравнение с плодовия сок и има по-висока хранителна стойност, отколкото се е смятало досега.

Благоприятната за шоколада присъда е взета от специалистите, след като са сравнили какаов прах - суровата съставка на шоколада, с прах от плодове като боровинка и нар, известни като "суперплодове" заради полезните им за здравето свойства.

Изследването върху черния шоколад, съдържащ около 60 процента какао, показва, че в него има повече антиоксиданти, сред които флаваноли - полезните растителни съединения, отколкото в плодовете. Ефектът обаче се губи при горещия шоколад, тъй като е преминал през обработка.

Антиоксидантите неутрализират разрушителните молекули, известни като свободни радикали, и помагат в борбата срещу сърдечносъдовите и раковите заболявания, припомнят изследователите.

Откритието означава, че какаовите зърна отговарят на критериите, според които един плод се класифицира като "суперплод". "Продуктите, съдържащи екстракт от какаови зърна, трябва да бъдат разглеждани като "суперхрани", казва ръководителят на изследването д-р Дебра Милър.