"Часът на Земята" или "Когато 60-те минути отминат"

"Часът на Земята 2011" ще бъде отбелязан от 20,30 до 21,30 часа на 26 март.

За четвърта година най-големите градове в света, както и емблематични сгради изгасят осветлението си за един час, за да покажат нуждата от действия срещу климатичните промени.

Радио FM+ е медиен партньор на инициативата, която не само призовава хората по цял свят да изключат осветлението си за 60 минути, но и да направят първи стъпки към по-устойчив начин на живот след това.

Идеята тази година, обединена от мотото "Когато 60-те минути отминат", е да насърчи хората да правят ежедневни стъпки към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои инициативата. През 2010 г. близо един милиард души по целия свят взеха участие в "Часът на Земята", като изгасването на светлините беше само началото.

"Предизвикателствата, пред които сме изправени, са много сериозни. Сега е време да направим нещо и след "Часът на Земята" и да покажем на какво сме способни", каза Джим Лийп, генерален директор на WWF. Сайтът на организацията дава възможност на хора, компании и организации по цял свят да споделят своите действия и да послужат за пример и вдъхновение. "В своята същност новият сайт е планиран като социална медия", каза Анди Ридли, който е сред основателите на "Часът на Земята". Той е преведен на 11 езика и е съвместим с повечето социални платформи, като Facebook, Twitter, Mixi, Myspace и други.

Сред институциитие и организациите, които досега са споделили какво ще предприемат след "Часът на Земята 2011" са правителството на Непал, което ще спре сечите в екологично важната планинска верига Чурия, 15-годишния Нати Мзилени от Свазиленд, който направи група в своето училище, която ще обяснява на хората за климатичните промени, кметът на австралийския град Сидни, който планира улеснения за колоездачите, Клое Никол, 7-годишна ученичка от Австралия, която накара училището си да намали използването на климатици, финансовата група "Креди Сюис", която в продължение на глобалната си климатична инициатива тази година ще подкрепи учени, които ще посетят бразилските гори, за да проучат ефектите от климатичните промени.

"Часът на Земята" е световна инициатива на WWF. По време на кампанията отделни лица, фирми, правителства и общности се приканват да изгасят осветлението си за един час и по този начин да заявят подкрепата си за устойчиво и съобразено с екологичните норми развитие на планетата. През 2010 г. в инициативата се включиха 128 страни по целия свят, а едни от най-емблематичните сгради и природни чудеса бяха затъмнени за 60 минути, сред които Айфеловата кула и Триумфалната арка в Париж, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Бранденбургската врата в Берлин, Акропола в Атина, Колизеума и фонтана Треви в Рим, моста Голдън гейт в Сан Франсиско, операта в Сидни, Забранения град в Пекин, моста над Босфора в Истанбул и Ниагарския водопад.