Кристалина Георгиева е най-влиятелната жена в България

Еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева оглави класацията на стоте най-влиятелни жени в България, съобщи БТА.

На второ място е Цветелина Бориславова (доскорошен председател на Надзорния съвет на СИБанк), трета е Йорданка Фандъкова -кмет на София. Следват Саша Безуханова -директор на "Хюлет Пакард" и Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО.
 
Останалите в челната десетка са първият български еврокомисар Меглена Кунева, адвокатът Даниела Доковска, тенисистката Магдалена Малеева, банкерката Виолина Маринова и журналистката Венелина Гочева. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков връчи наградата на Кристалина Георгиева, която определи като "най-европейското лице на България и най-смелото лице на Европа".
 
При получаването на отличието Кристалина Георгиева каза, че има само един начин да благодари за такава награда - с повече работа. Тя се пошегува, че не можем да знаем какъв щеше да бъде светът днес, ако финансовата институция "Леман Брадърс" беше "Леман Систърс". Жените могат да прощават, каза Георгиева.
 
Оценяването и изготвянето на класацията бе направено от жури, съставено от десет влиятелни мъже, сред които Николай Младенов, Огнян Донев, Левон Хампарцумян, Даниел Вълчев, Стефан Тафров, Георги Лозанов и др.
 
"100-те най-влиятелни жени в България" е най-новият проект на вестник "Пари". Методологията на проекта принадлежи на Bonnier Business Press и се развива успешно в Швеция повече от десет години. В България инициативата навлиза с помощта на агенция "Алфа Рисърч", която осъществява адаптирането на критериите за класирането.