България се включва за трети път в "Часът на Земята" на 26 март от 20.30 ч.

България се включва за трети път в "Часът на Земята” на природозащитната организация WWF на 26 март (събота) от 20.30 ч.

Тази година инициативата се провежда под патронажа на еврокомисар Кристалина Георгиева. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните "посланици” на "Часът на Земята”. Музикантите Калин Вельов, Миленита, Д2, Тролите, Антони Дончев, Марина Господинова и Венцислав Благоев едновременно ще изнесат концерти в София и Перник по време на самия "Час на Земята” на 26 март от 20,30 ч. Радио FM+ е медиен партньор на събитието.

Международната природозащитна организация WWF очаква над един милиард души в цял свят да угасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата и за по-устойчив начин на живот.

София, Бургас, Перник, Враца, Добрич, Разград, Асеновград, Своге, Белоградчик и Трявна са първите 10 български града, които потвърдиха участието си в „Часът на Земята” на WWF. Очаква се към тях да се присъединят и много други, след като Националното сдружение на общините в Република България официално подкрепи инициативата и призова членовете си да се включат. Участващите градове ще угасят фасадното осветление на известни сгради и забележителности.

"Часът на Земята” започна в Сидни в Австралия - през 2007 г., а през 2010 г. участваха вече 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, сред които 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса на света, 4 от петте най-високи сгради в света.