Пълен график на сватбата на Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Британският принц Уилям и Кейт Мидълтън ще се оженят в Уестминстърското Абатство в Лондон в петък и това ще бъде най-голямата кралска сватба в страната от три десетилетия насам.

Ето и ключовите моменти в големия ден: 8,15 ч. местно време (11,15 ч. българско време): 1900-те гости започват да пристигат в Абатството. Милиони ще гледат по телевизионните екрани, а стотици хиляди хора се очаква да стоят от двете страни на пътя на сватбената процесия, въпреки че според метеоролозите може да вали.

10,15 ч. местно време (13,15 ч. българско време): Принц Уилям и по-малкият му брат и негов кум принц Хари пристигат в Уестминстърското абатство. Уилям чака нервно близо 45 минути в страничен параклис пристигането на булката. Като пилот на хеликоптер от Кралските военно - въздушни сили се очаква той да носи военна униформа. 10,20 ч. местно време (13,20 ч. българско време): Майката на Кейт Карол и брат й Джеймс излизат от хотел Горинг, където булката и семейството й ще прекарат нощта, и ще пристигнат в Абатството в 10,27 ч. местно време (13,27 ч. българско време).

10,35 ч местно време (13,35 българско време): Британските кралски особи започват да пристигат в строго определен от протокола ред. Престолонаследникът принц Чарлз и втората му съпруга Камила пристигат в 10,42 ч местно време (13,42 ч. българско време), а кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип идват три минути по-късно.

10,51 ч. местно време (13,51. ч българско време): Кейт и баща й Майкъл излизат от хотел Горинг. Тя ще пътува с Ролс-Ройс, който пострада, след което беше поправен, когато протестиращи студенти нападнаха принц Чарлз Камила през декември.

Ключови подробности остават в тайна като роклята на булката, дали косата й ще бъде вдигната или пусната и дали ще носи корона. 11 ч. местно време (14 ч. българско време) - Брачната церемония започва, въпреки че Кейт може да закъснее с няколко минути, каквато е британската традиция за младоженките. Архиепископът на Кентърбъри Роуан Уилямс, глава на Англиканската църква, ще ожени двойката.

12,15 ч. местно време (15,12 ч. българско време): Младоженците се отправят към Бъкингамския дворец, придружени от военни и конна полиция. Ако времето е хубаво, те ще използват отворената златна карета от 1902 г. Стейт Ландау, но ако вали, ще бъдат откарани с каретата Глас Коуч, използвана от покойната майка на Уилям Даяна за сватбата й с принц Чарлз през 1981 г.

13,25 ч. местно време (16,25 ч. българско време): Кралицата и младоженците и техните семейства се появяват на балкона на Бъкингамския дворец. Очаква се Уилям и Кейт да се целунат.

13,30 ч. местно време (16,30 ч. българско време): Парад на самолети на Кралските военно- въздушни сили и на самолети, участвали в Битката за Англия през Втората световна война.

Следобед: Кралицата дава официален сватбен обяд за 650 гости в двореца. Вечерта: Принц Чарлз дава вечеря с танци в двореца за 300 приятели и роднини.

Призори принц Хари ще организира "отрезвителна" закуска. /БГНЕС